Експрезиденту Киргизстану висунули обвинувачення в корупції

09.08.2019
У ніч на 10 серпня колишньому президенту Киргизстану Алмазбеку Атамбаєву висунули обвинувачення в корупції.
 
 
За словами адвоката Атамбаєва, на експрезидента заведено справу про незаконне звільнення кримінального авторитета Азіза Батукаєва. 
 
 
Адвокат Атамбаєва Сергій Слєсарєв наполягає на тому, що обвинувачення було висунуте незаконно, оскільки статус експрезидента забезпечує його підзахисному недоторканність.
 
Однак парламент Киргизстану (Жогорку Кенеш) позбавив Атамбаєва статусу недоторканності ще ввечері 27 липня, в останній день роботи депутатів, за кілька годин до початку літніх канікул.
 
До цього Атамбаєв образив депутатів, назвавши їх «сопливими». Поспішність, iз якою було ухвалено рішення, призвела до того, що адвокати Атамбаєва називають позбавлення статусу незаконним. 
 
Нагадаємо, що в середу, 7 серпня, спецназ комітету з державної безпеки здійснив штурм резиденції Атамбаєва в селі Кой-Тош, під час якого один боєць спецназу отримав смертельні вогнепальні поранення.
 
Повторний штурм помістя президента в четвер, 8 серпня, виявився результативним. Цього разу його провели силами МВС. Після двогодинного протистояння колишній президент здався міліції і був затриманий. Первомайський районний суд Бішкека обрав Алмазбеку Атамбаєву утримання під вартою в СІЗО комітету держбезпеки на час слідчих заходів до 26 серпня. 
 
Віце-спікер парламенту Киргизстану Аїда Касималієва у розмові з Російською службою Міжнародного французького радіо наголосила, що розслідування має вестися винятково в рамках правового поля, зокрема враховуючи й загибель бійця спецназу під час першого штурму.
 
Депутат зазначила, що Атамбаєв сам визнав, що відкрив вогонь. З іншого боку, Касималієва зазначила, що Державний комітет iз національної безпеки виявив «халатність» та «непідготовленість» під час проведення першого штурму. І щодо його організаторів також має бути проведене роз­слідування. 
 
Зазначимо, що невмілими діями спецназу нацбезпеки «Альфа» в Киргизстані вражені всі, незалежно від політичних симпатій. Адже йдеться про елітний підрозділ, який покликаний боротися з тероризмом на найнебезпечніших ділянках. 
 
Слідом за арештом Атамбаєва в Киргизстані розпочалися арешти інших його прибічників, включно з депутатами парламенту. На знак протесту в п’ятницю, 9 серпня, на центральній площі Бішкека зібралося кілька тисяч людей, але підрозділи міліції швидко розігнали протестувальників.
 
Відтак прибічники Атамбаєва очікують подальших репресій, оскільки експрезидент хоч і має багато прихильників, але втратив колишні впливи в політичних колах, місцевий олігархат підтримує чинну владу, а російський президент Володимир Путін, до думки якого все ще сильно прислухаються на пострадянському просторі,  однозначно заявив, що в Киргизстані повинні підтримувати чинного президента.
 
Недарма ж відразу після арешту Атамбаєва до Киргизстану повернувся колишній прем’єр-міністр Омурбек Бабанов, головний конкурент Атамбаєва. Киргизькі політологи вважають, що він є «креатурою» Москви, «закриватиме» економічний блок на користь Кремля.
 
Найближчим часом варто очікувати відставку прем’єр-міністра Абулгазієва, який не виправдав очікувань Москви. А Атамбаєв iз його впливами має відійти на другий план.