Зеленський та Ердоган домовилися про розширення економічної співпраці

09.08.2019
Зеленський та Ердоган домовилися про розширення економічної співпраці

До першого візиту президента Зеленського в Анкару одна з відомих турецьких мереж одягу випустила футболки з українською символікою.

Під час офіційного дводенного візиту президента України Володимира Зеленського до Туреччини, у середу, 7 серпня, в Анкарі було відкрито Об’єднаний центр кримськотатарської діаспори.
 
 
Разом з українським президентом центр відкривали національний лідер кримських татар, народний депутат Мустафа Джемілєв і глава Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.
 
Згідно з повідомленням речниці офісу президента Юлії Мендель, Зеленський у Туреччині також провів зустріч iз кримськотатарською громадою.
 
Кримськотатарська тема, зокрема, порушення прав людини в Криму та переслідування корінного народу, а також мілітаризація окупованого півострова, була однією з ключових і під час зу­стрічі Володимира Зеленського з турецьким колегою Реджепом Ердоганом.
 
Очільник нашої держави подякував Туреччині за підтримку українського суверенітету, а, відповідаючи на питання журналістів на брифінгу, як повернути Крим, закликав не знімати санкції з Росії, порушувати це питання в усіх країнах світу, пам’ятати про українських моряків, військових, політичних в’язнів у полоні Росії. Пан Ердоган підтвердив, що Туреччина не визнавала незаконної анексії Криму і не зробить цього.
 
Він також наголосив, що захист прав, інтересів і збереження національної ідентичності кримських татар, перебування їх на батьківщині, в Криму, залишатиметься пріоритетом для його країни.
 
Турецький президент під час брифінгу висловив співчуття у зв’язку з загибеллю чотирьох українських військових на Донбасі й називав Володимира Зеленського другом.
 
Загалом зустріч між президентами країн у форматі «віч-на-віч» тривала на годину довше запланованого. У ході перемовин президенти також обговорили можливість введення зони вільної торгівлі (ЗВТ) та домовилися розширити торгово-економічне й інвестиційне співробітництво.
 
«Нарешті настав час фіналізувати переговорний процес з укладання угоди про зону вільної торгівлі, переговори щодо якої тривають уже багато років», — цитує Ердогана агенція «Інтерфакс-Україна».
 
Його український колега висловив сподівання, що сторонам вдасться досягнути компромісу. Нагадаємо, в червні МЗС України повідомляло, що угода про ЗВТ iз Туреччиною готова на 99 відсотків. 
 
«Ми домовилися про подальше розширення торгово-економічного та інвестиційного співробітництва.
 
Обсяги нашої двосторонньої торгівлі в 2018 році становили понад 4 мільярди доларів. І я впевнений, що це далеко не межа нашого потенціалу», — заявив Зеленський під час спільного брифінгу з Ердоганом, передають «Українські новини».
 
Водночас турецький президент зазначив, що вважає за можливе домогтися зростання товарообігу до 10 мільярдів доларів на рік. 
 
Під час переговорів глави обох держав також обговорили співпрацю в будівництві доріг, аеропортів, морських портів, а також в оборонній, енергетичній і туристичній сферах.
 
«Минулого року 1,3 мільйона українців відвідали Туреччину, це найкращий показник того, як розвинулись гуманітарні зв’язки між нашими народами», — сказав за підсумками зустрічі пан Ердоган. Президент України запросив турецький бізнес інвестувати в проекти в Україні, зокрема щодо відновлення інфраструктури Донбасу.
 
«Очікуємо активної участі турецької сторони в міжнародному форумі з відновлення Донбасу, який ми плануємо провести вже восени в Маріуполі», — цитує Зеленського «Німецька хвиля». 
 
Учора, як передбачала програма візиту, президент Зеленський мав відвідати Вселенський патріархат, який уже став традиційною зупинкою для кожного українського високопосадовця у Стамбулі, та зустрітися зі Вселенським патріархом Варфоломієм.