Кривавий вікенд у США: 29 осіб загинули, півсотні — поранені

06.08.2019
Кривавий вікенд у США: 29 осіб загинули, півсотні — поранені

На рахунку 24-річного Коннора Беттса — 9 людських життів... А 21-річного Патріка Крусіуса — 20.

У США, де вогнепальна зброя перебуває у вільному обігу, розбірки і розстріли з її використанням стали буденністю.
 
 
Але дві бійні, які сталися впродовж однієї доби 3 серпня в штатах Техас та Огайо, в яких загинули 29 осіб, вразили навіть американців. 
 
 
Одна з цих трагедій розігралася в торговельному центрі «Волмарт» у місті Ель-Пасо в штаті Техас.
 
 
Очільник поліції Ель-Пасо Грег Аллен заявив, що повідомлення про стрілянину надійшло о 10:39 за місцевим часом, і правоохоронці були на місці події впродовж шести хвилин.
 
На той час нападник устиг убити 20 людей, ще 26 осіб — поранив. Його заарештували. В поліції заявили, що справу будуть розглядати як злочин на ґрунті расової ненависті.
 
Губернатор Техасу Грег Ебботт назвав цей день одним із найтрагічніших в історії штату. Він додав, що стрілок, як показав аналіз його соціальних мереж і поширений ним «маніфест», імовірно, вчинив напад на ґрунті расової ненависті та негативного ставлення до мігрантів. Адже Ель-Пасо розташоване лише за кілька кілометрів від кордону США з Мексикою.
 
Підозри в цьому з’явилися після того, як було знайдено сторінку в соцмережі «Твіттер», яка, ймовірно, належить зловмиснику.
 
На ній є дописи про те, що нібито латиноамериканці, які прибувають до США, замінять білих виборців, що старішають. На думку автора, це може спричинити перемогу демократів у Техасі та їхню перемогу на виборах президента.
 
Розстріл людей у техаському місті Ель-Пасо розглядатимуть як внутрішній тероризм, повідомила американська влада в неділю, 4 серпня.
 
Окружний прокурор міста Ель-Пасо Хайме Еспарса вже оголосив, що клопотатиме про смертну кару для нападника, заявивши, що він «втратив право бути серед нас», цитує правоохоронця агенція «Ассошiейтед прес».
 
У розстрілі людей у Техасі підозрюють 21-річного Патріка Крузіуса. У поліції розповіли, що арештували його без жодної стрілянини, та зазначили, що він співпрацює зі слідством. «У принципі, він нічого не приховував.
 
Йому були поставлені конкретні запитання, і він відповів так, як потрібно було відповісти», — сказав шеф поліції Ель-Пасо Грег Аллен.
 
Нападник розстріляв людей із гвинтівки, обравши торговельний район, де на той час перебували щонайменше три тисячі людей. Населення округу Ель-Пасо на 80 відсотків складається з осіб латиноамериканського походження.
 
Країна ще не отямилася від шоку, як стався новий напад: 4 серпня, близько першої ночі за місцевим часом у Дейтоні (штаті Огайо), стрілок почав стріляти по відвідувачах бару. Він убив дев’ятьох i поранив близько 30 людей, а тоді його самого застрелили полі
цейські. 
Якщо мотиви стрільця з Ель-Пасо більш-менш зрозумілі, то дії 24-річного Коннора Беттса, який вчинив бійню у Дейтоні, намагаються встановити. Тим більше, що серед загиблих від рук нападника виявилась і його рідна 22-річна сестра, повідомив представник місцевої поліції Метт Карпер. Іншим жертвам стрілка було від 25 до 57 років. 
 
Нападник стріляв з автомата менше хвилини, доки його самого не застрелив поліцейський патруль, який виявився неподалік. Жертв могло бути більше, оскільки зловмисник відкрив стрілянину в популярному районі, де всю ніч вирує життя.
 
Мер Дейтона Нан Вейлі повідомив, що нападник мав на собі куленепробивний жилет i багато запасних касет iз кулями до автомата. Якби не швидка реакція поліції, то «сьогодні сотні людей могли б втратити життя», зазначив очільник міста. До встановлення мотивів дій убивці підключено ФБР.
 
Президент Дональд Трамп висловив співчуття у зв’язку з трагічними за наслідками нападами.
 
«Хай благословить Бог мешканців Ель-Пасо та Дейтона», — написав він лаконічно на своїй сторінці у «Твіттері».
 
У неділю Трамп розпорядився приспустити прапори над Білим домом та американськими урядовими будинками в країні і за кордоном.
 
Стрілянина в Дейтоні — це 22-ге в цьому році масове вбивство у США, випливає з баз даних агенції «Ассошiейтед прес», газети «Ю-Ес-Ей Тудей» та Північно-східного університету, які ведуть статистику вбивств зі щонайменше чотирма смертельними жертвами (не враховуючи нападника чи нападників). У двадцятьох попередніх масових розстрілах цьогоріч загинули 96 осіб. 
 
У зв’язку з останніми трагічними подіями у США знову загострилася дискусія стосовно обмеження на право володіння вогнепальною зброєю. Але якщо попередня адміністрація Барака Обами робила висновки з цієї «американської громадянської війни» та вживала певних кроків, то адміністрація Дональда Трампа і чути не хоче про жодні обмеження. Америка виросла зі зброєю, і так має бути й далі. Чого б це їй не коштувало...