Претенденткою на крісло голови МВФ від Євросоюзу стала болгарка Крісталіна Георгiєва

06.08.2019
Претенденткою на крісло голови МВФ від Євросоюзу стала болгарка Крісталіна Георгiєва

Крісталіна Георгiєва (ліворуч) замінить на посаді керівника фонду Крістін Лаґард (праворуч).

Крісталіна Георгiєва, яка народилася в соціалістичній Болгарії, а нині є виконавчим директором Світового банку, стала претенденткою на посаду голови МВФ від Європейського Союзу, повідомляє Бі-Бі-Сі.
 
 
Узгодження кандидатури було дуже напруженим і тривало кілька тижнів. Останній раунд переговорів у п’ятницю розтягнувся на понад 12 годин.
 
 
Кандидатуру Георгiєвої підтримували Франція та держави південної та східної Європи, тоді як група країн на чолі з Німеччиною і Нідерландами надавали перевагу іншому кандидату — колишньому міністру фінансів Нідерландів Єруну Дейсселблуму.
 
Він також очолював групу міністрів фінансів країн зони євро, керував програмою фінансової допомоги Греції з боку МВФ, а також фінансовим оздоровленням банків Іспанії та 
Кіпру.
 
Кандидатура Крісталіни Георгiєвої набрала більше половини голосів представників країн-членів ЄС навіть попри те, що для її остаточного затвердження МВФ має змінити власне правило: керівник має бути не старшим 65 років на день призначення на посаду, а пані Георгiєвій цього місяця виповнюється вже 66. 
 
Втім, як пише агенція «Рейтер», очевидно, що підтримки ЄС та США буде достатньо, аби змінити це правило. Інші країни можуть висувати своїх кандидатів до 6 вересня.
 
Остаточні результати виборів нового голови МВФ стануть відомі на початку жовтня. На час, поки виборчий процес не завершиться, Крісталіна Георгiєва тимчасово припинить виконувати свої повноваження у Світовому банку.
 
Як виконавчий директор Світового банку Крісталіна Георгiєва особливо наполегливо порушувала проблеми гендерної рівності та кліматичних змін.
 
До призначення на посаду виконавчого директора Світового банку Крісталіна Георгiєва була комісаром з міжнародної співпраці в Єврокомісії. До цього вона викладала і захистила докторську дисертацію з економіки в Університеті національної та світової економіки в Софії.
 
На своїй сторінці у «Твіттері» Крісталіна Георгiєва написала, що сприймає як велику честь номінацію на посаду керівника МВФ, і прикріпила допис, що зробила понад рік тому, із родинним фото та коментарем: «Із болгарського села до виконавчого директора Світового банку — ось що таке можливість!».
 
Упродовж останніх років її номінували на кілька чільних посад у провідних міжнародних організаціях — від посади Генсека ООН у 2016 році до посади голови Єврокомісії та Європейської Ради цього року.
 
Оглядачі розцінюють її номінування як спробу країн Західної Європи пом’якшити критику з боку країн Східної Європи щодо того, що жоден представник iз країн пострадянського блоку не отримав керівної посади у Брюсселі після травневих виборів.
 
Для інших це рішення є ще однією ознакою завершення епохи впливу на європейську політику канцлера Німеччини Ангели Меркель. Попередня керівниця МВФ Крістін Лаґард у липні подала у відставку після того, як її було обрано керівником Європейського центрального банку.