Фестиваль лемківської культури «Дзвони Лемківщини» здобув міжнародний статус

06.08.2019
Фестиваль лемківської культури «Дзвони Лемківщини» здобув міжнародний статус

Під час ювілейного лемківського фестивалю на Тернопільщині. (Фото прес-служби Тернопільської обласної ради.)

У вихідні на Тернопільщині, в райцентрі Монастириська та урочищі Бичова поблизу нього, відбувся ювілейний, ХХ Міжнародний фестиваль лемківської культури «Дзвони Лемківщини».
 
«Цьогорічний фестиваль — особливий, — зазначив у своєму виступі під час урочистого відкриття виконуючий обов’язки голови Тернопільської облдержадміністрації Іван Кри­сак. — Міністерство культури України високо оцінило нашу одержимість ідеєю збереження, популяризації і всебічного розвитку в українському просторі самобутньої культурної спадщини, яка викликає велику повагу. Тому своїм наказом присвоїло Всеукраїнському фестивалю «Дзвони Лемківщини» новий статус — міжнародного. Проте, відзначаючи радісну подію, ми не забуваємо і про скорботну — 75-ті роковини початку депортації українців iз Лемківщини, Надсяння, Холмщини, Південного Підляшшя, Любачівщини та Західної Бойківщини». 
 
Нагадаємо, що 9 вересня 1944 року відбулось підписання угоди між тодішніми Українською РСР i Польським комітетом національного визволення, що стало початком масових депортацій українців — автохтонних мешканців згаданих регіонів — з їхнiх етнічних земель на території сучасної Польщі.
 
Відтак упродовж кількох наступних років сотні тисяч українців були депортовані у примусовому, позасудовому порядку, що супроводжувалося терором, репресіями, конфіскацією майна та обмеженням їхніх політичних, соціальних, економічних і культурних прав.
 
Прихисток і другий дім лемки знайшли в багатьох регіонах України, однак на Тернопільщині, через географічне положення та низку обставин, їх оселилося чи не найбільше.
 
Тож саме тут виник і розвивається потужний осередок культури цієї унікальної етнічної гілки української нації, одним iз дітищ якого вже в незалежній Україні і став фестиваль «Лемківські дзвони».
 
Цьогорічний зібрав лемків не лише з різних куточків нашої держави, а й iз Польщі, Сербії, Хорватії, Словаччини, Канади та Сполучених Штатів Америки. Розпочалося дводенне колоритне дійство із запалення традиційної лемківської ватри.
 
Відбулася урочиста хода з покладанням квітів та молитвою біля пам’ятних знаків депортованим українцям та загиблим під час Революції гідності й у російсько-українській війні на сході України.
 
Глядачі були вражені театралізованою сповіддю, присвяченою одному з депортованих лемків, який загинув від голоду в Донецькому степу. Традиційно пройшов грандіозний концерт художньої самодіяльності лемківських колективів.
 
Також гості фестивалю відвідали унікальний музейний комплекс «Лемківське село», ознайомилися з тематичними виставками, мали можливість узяти участь у різноманітних майстер-класах лемківських майстрів. 

А ТИМ ЧАСОМ...

На початку липня цього року на засіданні Кабінету Міністрів України було ухвалено розпорядження КМУ №501-р «Про утворення Організаційного комітету та затвердження плану заходів iз відзначення 75-х роковин депортації українців iз Лемківщини, Надсяння, Холмщини, Південного Підляшшя, Любачівщини, Західної Бойківщини у 1944-1951 роках».
 
Проєкт нормативно-правового акта було розроблено Українським інститутом національної пам’яті на виконання постанови Верховної Ради України від 08.11.2018 №2608-VIII «Про відзначення на державному рівні 75-х роковин початку депортації українців iз Лемківщини, Надсяння, Холмщини, Південного Підляшшя, Любачівщини, Західної Бойківщини у 1944-1951 роках».
 
Планом заходів передбачено, зокрема: проведення меморіальних заходів; тематичні наукові конференції, «круглі столи»; інформаційна соціальна реклама; тематичні виставки архівних документів та фотовиставки; випуск художнього маркованого конверта.