Ще одна перемога Коломойського: українці оплатять знижку на електроенергію для феросплавних заводів олігарха

06.08.2019
Ще одна перемога Коломойського: українці оплатять знижку на електроенергію для феросплавних заводів олігарха

Власник феросплавного бізнесу в нашій державі є трохи «рівнішим» за інших рівних громадян. (Фото з сайта uprom.info.)

Феноменальні успіхи головного бенефіціара «народної команди» Володимира Зеленського останнім часом не обмежуються лише судовими рішеннями.
 
 
Так, Ігор Коломойський зараз виграє переважно всі судові суперечки, пов’язані з афільованим бізнесом.
 
 
Але якщо раптом суд не квапиться ухвалювати рішення на твою користь, то йому завжди можна трохи допомогти.  
 
 
А тому для вирішення деяких суто економічних питань, на­приклад, тарифних преференцій, якщо вже не вдалося зробити це через суд — олігарх використовує і методи «народного обурення».
 
Які цілком вкладаються в останню концепцію перемоги народовладдя. Що отримало таку гучну перемогу на виборах.
 
Мітинг за 600 грн
 
...Наприкінці минулого тижня працівники Нікопольського заводу феросплавів, який входить в бізнес орбіту Ігоря Коломойського, пікетували Укренерго, а також Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг. Причина «робітничого гніву»  — встановлення трохи не таких тарифів на електроенергію на II півріччя 2019 року. Разом із нікопольцями в акціях протесту брали участь робітники «Дніпроспецсталі», Покровського ГЗК, Запорізького феросплавного заводу та інших підприємств.
 
Спочатку хода попрямувала до Укренерго. Менеджмент компанії погодився поговорити із мітингарями.
 
«Про що розмовляли? Про те, що не ми встановлюємо тарифи, а регулятор. Про те, що левова частка нашого тарифу в новому ринку — спецзобов’язання про компенсацію зеленого тарифу, який держава гарантує покупцеві. Ці зобов’язання поклав на нас уряд. Про те, що проблема збільшення витрат промисловості на оплату електроенергії полягає не в нашому тарифі, а в збільшенні вартості електроенергії як товару в умовах нового ринку», — прокоментували результати діалогу із «десантом Коломойського» в Укренерго.
 
А тому після діалогу пікетувальники попрямували до будівлі НКРЕКП. Пресслужба комісії повідомила: НЗФ вимагає скасувати тарифи. Напередодні робітничої ходи Окружний адміністративний суд Києва відмовив Нікопольському заводу феросплавів у задоволенні клопотання про призупинення дії постанови НКРЕКП від 12 липня, яким затверджено новий тариф на послуги з передачі електричної енергії ПрАТ «Укренерго» з 1 серпня 2019 року. 
 
Іншими словами, феросплавні заводи Коломойського через суд призупинили дію тарифу Укр­енерго на липень, чим повністю заблокували виплати за зеленим тарифом. На думку експертів, Коломойський таким чином намагається добитися пільгового тарифу на електроенергію для своїх підприємств через загрозу банкрутства зеленої генерації.
 
Повторний же позов щодо аналогічних тарифів на серпень суд не задовольнив, після чого адміністрація заводів привезла до Києва близько 1000 працівників, які два дні проводять мітинг біля Укренерго і НКРЕКП з вимогою встановити пільгові тарифи для своїх підприємства. Як повідомляли деякі ЗМІ, робітникам, що погодилися приїхати до столиці, платять за участь у мітингу по 600 грн за добу.
 
Пан Коломойський, нагадаємо, не винаходив велосипед, а подібний трюк зі зменшенням тарифів успішно провів іще в 2010-2012 роках з урядом Миколи Азарова: шляхом масових звернень до держорганів, аналогічних акцій протесту, шантажу влади і навіть демонстративного звільнення частини співробітників підприємства Коломойського отримали пільгові тарифи на електроенергію.
Нікопольський феросплавний завод, як відомо, споживає до 7% усієї електроенергії, що її відпускають для промисловості України. А тому питання тарифів для нього вкрай важливе.
 
Аби не зменшувати прибуток, менеджмент феросплавників використовує соціальні та громадянські гасла, наголошуючи, що тариф робить роботу підприємств нерентабельною і в кінцевому рахунку може вплинути на бюджети всіх рівнів. У тому числі й на роботу самих електростанцій, а також залізничників і шахтарів.  
 
Ходоки за тарифами
 
Шантаж феросплавникам вдався на ура. Після погроз та сльозливих прохань суд таки став на їх користь. Пригрозивши, що вони стоятимуть під Укренерго доти, доки держава не гарантує їм низькі ціни, представники заводу висловили свою позицію.
 
«Ми сюди приїхали навіть не боротися з тарифами, а відстоювати свої робочі місця, які ми можемо втратити в результаті зупинки підприємства через дорогу електроенергію. Головне — нас почули. При цьому я хочу зазначити, що у нас є реальна загроза зупинки підприємства, ці проблеми з електроенергією виникли 2-3 місяці тому. При цьому на той момент ні в НКРЕКП, ні в Кабміні, я вважаю, не проявили належного ступеня стурбованості для вирішення даних проблем. Тому ми опинилися в такій ситуації. Ми не здаємося, будемо продовжувати боротися за свої права, за свої робочі місця і не допустимо зупинки підприємства», — сказав представник заводу.
 
Окружний суд, якому ці аргументи, втім, не були адресовані, дивним чином їх підтримав. І встановив пільгові тарифи для Нікопольського заводу феросплавів, Запорізького заводу феросплавів, Покровського ГЗК, Марганецького ГЗК і «Дніпроазоту», — підприємств, які контролює Ігор Коломойський. 
 
Хоча і критичної необхідності, на думку експертів, для бізнесу олігархів у цьому не було. Адже для цих підприємств, продукція яких іде на експорт, підвищення на 10% не може бути причиною зупинки, при тому, що це досить прибуткові підприємства, що давали в минулому і позаминулому роках по 2-3 млрд грн прибутку кожен. І це тільки те, що офіційно показали. Втім тактика шантажу — улюблена тактика патріота Ігоря Коломойського. Так Коломойський діяв до 2014 року, вибиваючи для себе особливі умови і ціни. Саме тому ринкові принципи формування ціни на електроенергію так не подобаються. Адже «повирішувати питання» — це набагато простіше і дешевше, ніж вкладатися в модернізацію підприємств і підвищення їх енергоефективності.
 
При цьому експерти зазначають: вигодонабувач цього скандалу Ігор Коломойський свого часу намагався зірвати запровадження в Україні ринку електроенергії, але не зумів, і тому зараз перейшов до плану Б. «Він так прямо й сказав: «Треба призупинити ринок електроенергії. І все... Він є одним із власників так званого феросплавного бізнесу... Що таке феросплавний бізнес? Це бізнес, який дуже витратний по частині електроенергії. Грубо кажучи, понад 70% у собівартості виробництва продукції — це електроенергія. Їм вигідно мати дешеву електроенергію. Ці заводи, до речі, будували поблизу гідроелектростанцій, які давали дешеву електроенергію», — цитують ЗМІ експерта з енергетичних питань Юрія Корольчука. 
 
За його словами, після запровадження енергоринку можливість отримувати дешеву електроенергію зникає, всі учасники будуть у рівних конкурентних умовах. «Ігор Коломойський, на мою думку, фактично торпедує таким чином цей ринок», — продовжує він.