Що таке регламент i з чим його їдять: як обранцi від «Слуги народу» впродовж тижня навчаються у Трускавці

31.07.2019
Що таке регламент i з чим його їдять: як обранцi від «Слуги народу» впродовж тижня навчаються у Трускавці

Важкий граніт депутатської науки. (Фото з сайта ua-news.liga.net.)

У ЦВК усе ще дораховують голоси на проблемних округах. Загалом, за даними Центрвиборчкому, таких лишається сім.
 
 
Коли ж звідти надійдуть протоколи з мокрими печатками і врешті вдасться почути остаточні результати, у Центрвиборчкомі не прогнозують.
 
 
У партії ж «Слуга народу» тим часом вирішили не гаяти часу і відправили, як уже повiдомляла «УМ», новообраних депутатів  на тижневе навчання до Трускавця. Чого ж там навчать депутатів і чи можливо опанувати ази політичного життя за тиждень?
 
Почнемо з того, що багатьом народним депутатам  не лише зі списку «Слуги народу» таке навчання й справді необхідне. Бо якщо згадати тих, хто потрапив до парламенту дев’ятого скликання, то там і весільні фотографи, і тамади, і спортсмени, і зірки шоу-бізнесу, які ніколи в житті не те що на державній службі не перебували, а й не знають про існування трьох гілок влади.
 
Тому в партії «Слуга народу» вирішили для 250 народних обранців провести експрес-школу, де за тиждень навчать основ парламентаризму. Викладачі Київської школи економіки пообіцяли розказати депутатам про основні принципи роботи у парламенті: як працює Верховна Рада, що таке комітет і регламент, як пишуться закони і, врешті, за що тепер відповідатимуть нардепи. 
 
Але ось тут виникає логічне питання: невже основи депутатського життя не можна було вивчити перед тим, як обиратися? Бо важко уявити, як людина, яка шукає роботу, приходить на співбесіду на конкретну керівну посаду і на питання «що ви вмієте та які ваші здобутки?» відповідає: «Нічого, але я всього навчуся».
 
І ось тут не варто забувати, що депутати пишуть закони, за якими житиме вся країна. І важко уявити, що ж там можуть написати люди, які не знають не те що про закони, а про формування коаліції та регламент Верховної Ради. 
 
Але все-таки вчитися ніколи не пізно. І хто знає, може, майбутні депутати щось вагоме і винесуть iз цих тренінгів.
 
Загалом, Київська школа економіки написала курс навчання для депутатів всього за три тижні. Мета — давати поради і допомогти обранцям знайти власні інтереси в новому парламенті.
 
Як повідомили тренери Київської школи економіки, які і вчать майбутніх законотворців, їхнiм основним завданням є навчити парламентаріїв уникати помилок, пов’язаних iз регламентом Верховної Ради, чітко формулювати свої цілі та навчитися будувати коаліцію однодумців.
 
Якщо ж розібрати все попунктно, то за тиждень депутатам допоможуть зрозуміти, у якому комітетi вони хотіли б працювати, яким чином зможуть реалізовувати свої стратегії, розробляти законопроекти та як їх впроваджувати у життя. Також під час навчання вони повинні будуть розробити чотири плани. Перший — особиста стратегія.
 
«Вона полягає у з’ясуванні,  ким я хочу стати як депутат. Через 5 років, через три роки, через рік. За що я хочу бути відповідальним», — зазначив президент Київської школи економіки Тимофій Милованов. Другий документ — пропозиція політики, яким чином депутати впроваджуватимуть реальну політику для того, щоби стати відомими. Третій документ — законотворчість чи законодавча ініціатива, яка має впровадити цю політику на законодавчому рівні.  Четвертий документ — план впровадження. «Це побудова коаліції, аналіз ситуації, щоб цей законопроект не вмер, а був прийнятий», — пояснив Милованов.
 
Проте найбільший розголос у користувачів соціальних мереж викликало питання щодо фінансування курсів і проживання народних депутатів у готелі. Адже зупинилися вони у найдорожчому готелі Трускавця «Ріксос».
 
Доба проживання у номері становить від 3 тисячі 500 до 20 тисяч гривень. Якщо ж порахувати тиждень проживання у готелі вартістю найдешевшого номеру, то на одного депутата лише на проживання необхідно близько тисячі доларів.
 
А от загальна сума перебування 250 народних обранців у готелі обійдеться партії приблизно в 250 тисяч доларів.
 
Оренда ж зали, де навчатимуть слуг, обходиться у 2 тисячі 500 гривень за годину. На добу партії «Слуга народу» доведеться заплатити 25 тисяч гривень, адже депутати навчатимуться по 10 годин на день.
 
Загальна ж сума оренди зали за тиждень коштуватиме близько 7 тисяч доларів. Скільки коштує саме навчання Київської школи економіки, голова партії «Слуга народу» Дмитро Разумков не сказав. У Київській школі економіки повідомили, що фінансує «школу» партія «Слуга народу».
 
Однак вартість навчання — комерційна таємниця. Журналістам дозволили бути присутніми лише на першому дні навчання, всі інші шість депутати навчатимуться за зачиненими дверима.