В Україні й досі точиться боротьба за монопольне право на телевізійний показ матчів УПЛ

31.07.2019
В Україні й досі точиться боротьба за монопольне право на телевізійний показ матчів УПЛ

В Україні й досі точиться боротьба за монопольне право на телевізійний показ матчів УПЛ. (Фото з сайта dynamo.kiev.ua.)

Роль, котру вiдiграє телебачення в сучасному футболі, переоцінити неймовірно складно, адже в окремих чемпіонатах надходження, отримані завдяки широким ТВ-можливостям, складають значну частину прибутків футбольних клубів.
 
 
Україна в цьому питанні — не виняток, хоча заробітки клубів від продажу телевізійних прав та реалізації рекламних контрактів на ТВ значно скромніші, ніж у представників із топових чемпіонатів Європи.
 
 
Відтак не дивно, що на старті нового футбольного сезону в нашій країні розгорілося запекле протистояння за володіння правами на показ матчів вітчизняної прем’єр-ліги.
 
 
Нагадаємо, що керівництво УПЛ уже не один рік намагається об’єднати клуби в єдиний телевізійний пул, однак переконати всіх учасників ліги в такій необхідності його функціонерам ніяк не вдається. 
 
На нещодавньому засіданні засновників УПЛ лише 8 iз 12 клубів підтримали чергову спробу телевізійного об’єднання навколо каналів «Футбол1/2». Решта колективів заявили про свою прихильність медіагрупі «1+1».
 
Однак після цього рішення з’явилася заява віце-президента «Маріуполя» Андрія Саніна, в якій наголошувалося, що з нового сезону клуби не мають права заключати з каналами індивідуальні ТВ-контракти, оскільки ці права повернулися до Української асоціації футболу, котрі вона (а точніше — ФФУ) вісім років тому передала клубам.
 
«Аби підписувати індивідуальні контракти, потрібно мати підстави. Раніше вони були, а нині, як iдеться у статті 45 Закону України «Про фізичну культуру та спорт», право на висвітлення фізкультурно-оздоровчих заходів шляхом трансляції зображення й звуку належить організатору цих заходів. А таким організатором з нинішнього сезону виступає українська прем’єр-ліга. Тож клуби не мали права заключати індивідуальні контракти. Відтак і ТВ-канал, який став стороною угоди, ризикує стати порушником ліцензійних прав», — наголосив Санін.
 
При цьому на офіційному сайті каналів «Футбол-1/2», повідомили, що вони стали офіційними телетрансляторами УПЛ і отримали відповідні права на найближчі три роки.
 
Після цього дехто з вітчизняних футбольних експертів передбачив, що український футбол очікують серйозні судові розбірки, масштабніші за справу під назвою «Маріуполь-гейт», у розв’язанні котрої національна федерація та київське «Динамо» дійшли аж до Лозаннського спортивного арбітражу.
 
Не виключено, що динамівці й керівники вітчизняного футбольного господарства знову опиняться по різні боки барикад. Додамо, що, окрім динамівського клубу, проти єдиного телепулу виступили також «Десна», «Зоря» й «Дніпро-1».
 
Водночас подейкують, що днями вийти з-під спільної ТВ-парасольки «футболів» вирішили й «Карпати». Якщо ж на додачу керівництво клубу відкличе й голос за підтримку продажу медіаправ каналам «Футбол-1/2», свою легітимність може втратити й рішення УПЛ про створення єдиного ТВ-пулу. 
 
Вочевидь головним гравцям на футбольному полі України не вистачає широкого консенсусу, без якого якісного прогресу «гри мільйонів» в нашій країні годі й чекати. При цьому подейкують, що, побачивши рівень справжньої конфронтації, не так давно обраний президентом УПЛ швейцарець Томас Грімм заговорив про можливість своєї відставки.