Восьмий тиждень масових протестів у Гонконзі закінчився барикадами і спробою штурму китайського представництва

30.07.2019
Восьмий тиждень масових протестів у Гонконзі закінчився барикадами і спробою штурму китайського представництва

Гонконгці не такі сумирні, як решта китайців: протести тут тривають майже два місяці.

Минулої неділі восьмий тиждень масових протестів у Гонконзі закінчився барикадами і спробою штурму китайського представництва.
 
 
Поліція застосувала сльо­зогінний газ проти демонстрантів, які вийшли на несанкціоновані мітинги, повідомляє Бі-Бі-Сі. В акціях брали участь десятки тисяч людей.
 
 
У суботу протести пройшли на півночі Гонконгу в районі Юньлон, де тиждень тому на демонстрантів напала група озброєних людей в масках.
 
Вважають, що це були завезені з території континентального Китаю «тітушки». Поліцію звинуватили в бездіяльності та співробітництві з нападниками. Правоохоронці це заперечують.
 
Ці акції — ще один прояв суспільного невдоволення, яке почалось у травні через оприлюднення поправок до законопроєкту про екстрадицію, за яким місцевих опозиціонерів могли передавати органам континентального Китаю (Гонконг, нагадаємо, є особливою адміністративною одиницею КНР, під владу цієї країни перейшов 1997 року).
 
З того часу уряд відмовився від цих пропозицій, але демонстранти вже вимагають розгляду справи про жорстокість поліції, демократичних реформ та відставки глави Гонконгу Керрі Лама.
 
Цього разу мітинги пройшли без дозволу поліції, що вкрай незвично для Гонконгу, де протести, як правило, не забороняють. У поліції кажуть, що таким чином хотіли запобігти можливим зіткнення протестувальникiв iз місцевими жителями. Попри це, тисячі демонстрантів вийшли на головні вулиці міста, вигукуючи антиполіцейські гасла.
 
Минулої суботи на учасників мітингу біля станції метро Юньлон напали близько 100 людей в білих футболках. Вони побили дерев’яними і металевими палицями не тільки протестувальникiв, а й журналістів та простих перехожих.
 
Увечері в суботу поліція пустила сльо­зогінний газ, щоб розігнати натовп. У результаті постраждало 45 людей. У нападі підозрюють членів одного зі злочинних угруповань, так званої тріади. Судячи з усього, їхніми жертвами були саме демонстранти. Відомий активіст Джошуа Вонг заявив у інтерв’ю «Німецькій хвилі», що влада діє в інтересах лише китайського керівництва, а не людей Гонконгу.
 
Учасники мітингу заявили, що правоохоронні органи і проурядові депутати знали про підготовку нападу. За їхніми словами, поліція не поспішала на виклик і з’явилася тільки тоді, коли злочинці зникли. У поліції ж кажуть, що в цей день їхні сили були задіяні під час заворушень в інших регіонах, і відкидають звинувачення у співпраці зі злочинцями.
 
Правоохоронці заявляють, що у справі про напад уже затримано 12 підозрюваних, дев’ять з яких, за їхніми словами, пов’язані з тріадою. Заступник глави адміністрації Гонконгу Метью Ченг вибачився за те, що поліція не виправдала очікування жителів. Його заява викликала бурхливе невдоволення серед поліцейських.