Близько 20 тисяч вірян Православної церкви України відзначили у Києві 1031-шу річницю хрещення України-Руси

30.07.2019
Близько 20 тисяч вірян Православної церкви України відзначили у Києві 1031-шу річницю хрещення України-Руси

Велелюдна хода ПЦУ зібрала близько 20 тисяч українців. (Фото з сайта censor.net.ua.)

У Києві на Володимирській гірці в неділю, 28 липня, відбулося справжнє загальнонаціональне свято.
 
 
Цього дня Православна церква України своїм першим богослужінням та хресною ходою відзначила 1031-шу річницю хрещення України-Руси. 
 
 
Богослужіння очолив митрополит Київський і всієї України, предстоятель Православної Церкви України Епіфаній у співслужінні всієї повноти Церкви.
 
Хода, на яку з’їхалися українці з усіх регіонів, а це приблизно 20 тисяч людей, розтягнулась на півтора кілометра. Охочих бути присутніми на урочистій святковій літургії у такий важливий для України день було так багато, що служили просто неба.
 
За словами митрополита Епіфанія, сподівалися, що буде багато людей, але на таку кількість не розраховували. Адже ніхто не звозив людей, вони прийшли та приїхали на святкування самі, бо хотіли спільно помолитися за Україну. Серед учасників було близько 50 архієреїв та 1500 священнослужителів.
 
«Сьогодні всі ви, православні християни, маєте можливість святкувати разом з Єдиною святою апостольською церквою і це надзвичайно важливо та зворушливо бачити», — зачитав звернення від Патріарха Варфоломія голова делегації Константинопольського патріархату в Україні митрополит Гальський Еммануїл.
 
«З Константинопольської церкви, яка народила та відродила весь український народ та його церковну свідомість, перебуваючи за кілька метрів від того місця, де хрестилася свята княгиня Ольга, з надзвичайною честю та радістю шлемо патріарші благословення та наші побажання всьому божому народові», — йшлося у вітанні Патріарха Варфоломія.
 
 Уже після хресної ходи, котра рухалася від Святої Софії до Володимирської гірки, на схилах Дніпра прозвучала щемлива молитва за Україну: «Боже, великий, єдиний, нам Україну храни!».
 
«Коли ми почули духовний гімн України, то на очах людей були сльози радості. Оскільки українці тепер мають свою церкву і вона зі своїм народом. Це справді було загальнонаціональне свято», — говорить «Україні молодій» прочанка Олена Сокуренко, яка приїхала на святкування до Києва з Черкас.
 
До речі, за минулі з моменту створення Православної церкви України півроку до неї приєдналося більше ніж 500 парафій Української православної церкви Московського патріархату.
 
«Зараз бачимо, що процес трішки призупинився, але все одно він відбувається. По декілька парафій вже оформлюють юридично свій статус у ПЦУ. Але я вірю, що люди будуть і надалі приймати рішення колегіально, на зборах, більшістю голосів про приєднання до нашої визнаної Православної церкви України», — підсумував митрополит Епіфаній після хресної ходи.
 
Нагадаємо, 15 грудня 2018 року українські церкви об’єдналися в єдину Православну церкву України, її очолив митрополит Епіфаній. 5 січня 2019 року у Стамбулі підписали Томос про автокефалію Української церкви — і 6 січня патріарх Варфоломій передав його митрополиту Київському і всієї України Епіфанію.