«Нафтогаз» знову обіцяє залишити Смілу без газу

26.07.2019
Зима не за горами, і Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» погрожує залишити черкаське місто Сміла без газопостачання через борги.
 
Як повідомляє пресслужба цього відомства, зрив комунальним підприємством «Смілакомунтеплоенерго» затвердженого графіка погашення заборгованості може призвести до повторення кризи минулих опалювальних сезонів у Смілі, коли місто залишилося без теплопостачання через борги за газ.
 
За словами першого заступника голови правління НАК «Нафтогаз України» Сергія Переломи, сьогодні борг «Смілакомунтеплоенерго» перед «Нафтогазом» становить 80,8 млн грн, з яких 62,1 млн грн — реструктуризовано. «Для того, щоб увійти в графік реструктуризації, «Смілакомунтеплоенерго» необхідно погасити принаймні 2,6 млн гривень заборгованості», — пояснює пан Перелома.
 
Також «Нафтогаз» попереджає, що в разі подальшої несплати КП «Смілакомунтеплоенерго» щомісячних платежів за договорами реструктуризації дія цих договорів припиниться, і сплаті підлягатиме весь залишок заборгованості, що була реструктуризована.
 
У такому разі теплопостачання осель мешканців Сміли під час опалювального сезону знову може опинитись під питанням.
 
«Стабільність забезпечення смілян теплом повністю залежить від дій місцевої влади. Сподіваюсь, її чогось навчили помилки минулих років, коли доходило навіть до відключення опалення взимку, і цього року кризова ситуація не виникне», — зазначає Сергій Перелома.
 
Як повідомляє т. в. о. голови Черкаської облдержадміністрації Тарас Висоцький, смілянська міська влада повинна не займати вичікувальну позицію, а ухвалити конкретні рішення, щоб нормально ввійти в опалювальний період. У разі адекватних дій з боку органу місцевого самоврядування допомагатиме в цьому процесі й обласна влада.
 
«Для того щоб вести перемовини з НАК «Нафтогаз України», отримати реальні шанси на номінації, а згодом і власне на газ, щоб забезпечувати надання послуг, міська влада Сміли має подбати про гарантії у формі листів та рішень», — зазначив Висоцький. Адже Сміла вже мала використати всі інструменти, починаючи з національного рівня. 
 
Йдеться не просто про звернення, а про гарантії, які може надати влада міста, — яким саме шляхом вона відшкодовуватиме заборговане та в які терміни. І робити це треба максимально швидко.
 
Наразі Сміла має передбачити щонайменше 8 млн грн, які треба за будь-яких обставин повернути, щоб НАК «Нафтогаз» мав мінімальні гарантії та надав номінації. І це цілком у повноваженнях міста. Але досі таких рішень немає.
 
Тож наразі в облдержадміністрації очікують звернення від Смілянської міської ради до обласного оперативного штабу з розрахунками й конкретними кроками в межах повноважень, наголошує пресслужба Черкаської ОДА. Тільки після цього, аби зрушити ситуацію з мертвоі точки, оперативний штаб Черкащини стукатиме у столичні кабінети.