Дадуть прикурити: в Україні можуть запровадити штрафи за викидання сміття де прийдеться

26.07.2019
На початку липня у Верховній Раді зареєстрували проект закону «Про управління відходами» №10411.
 
Його авторами стали в тому числі експерти з Міністерства екології та природних ресурсів. Мета його — вдосконалення системи управління відходами і вжиття заходів для запобігання або зменшення їх утворення.
 
А принциповими в цьому документі є кілька моментів: збільшення штрафів за сміття та переведення частини утилізаційних витрат із громадян на виробників.
 
Тож тепер, викидаючи недопалок або пакет із вікна автомобіля, ви ризикуєте отримати штраф від 1 тисячі 700 до 2 тисяч 550 гривень.
 
Передбачено фінансове покарання й за викидання непотребу з пароплавів або потягів. Ті, хто псує сільськогосподарські землі шкідливими відходами, ризикують заплатити від 4 тисяч 250 до 8 тисяч 500 гривень.
 
За порушення правил поводження зі сміттям і його вивезення фізичним особам загрожує матеріальне стягнення: від 1,7 тисячі до 6,8 тисячі гривень, юридичним — від 4 тисяч 250 до 8,5 тисячі гривень.
 
«Штрафів за недопалки недостатньо. Має бути фінансове стимулювання цивілізованого поводження з відходами. Приміром, нижча ціна на вивезення вже посортованого сміття. У проекті бракує пропозицій для заохочення людей бути екологічними. Адже маємо приклад: пивна галузь вже давно повторно використовує пляшки і переробляє їх, побудувавши на цьому свій піар», — так відповів на запитання, чи достатньо серйозно сформулювали в законопроекті норми для того, щоб змінити ставлення людей до екології, голова ГО «Зелена генерація» Олександр Коваль.
 
Уточнюємо: за різними оцінками, щорічні обсяги відходів в Україні становлять 500 млн тонн (і це без урахування тимчасово окупованих територій), а накопиченних відходів — 25 тисяч тонн на квадратний кілометр.
 
Міністерство регіонального розвитку зазначає: в країні офіційно діють 6 тисяч звалищ і полігонів. Кількість перевантажених сміттєзвалищ становить 256 (4,2%), а 984 (16%) не відповідають нормам екологічної безпеки. Водночас більше 300 звалищ не є легальними.
 
Нагадаємо, зобов’язання навести лад на ринку відходів Україна взяла на себе після підписання угоди про асоціацію з ЄС у 2014 році.
 
Через дострокові парламентські вибори цілком прогнозовано, що напрацювання Кабміну знову буде подано до Ради вже цієї осені.