Підозріла прихильність долі: перша частина нового ЧУ у прем’єр-лізі матиме цікаву календарну закономірність

26.07.2019
Підозріла прихильність долі: перша частина нового ЧУ у прем’єр-лізі матиме цікаву календарну закономірність

Динамівські фанати вважають, що перед стартом нового чемпіонату країни футбольна фортуна вдяглася в помаранчево-чорні кольори. (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

Через проведення 21 липня дострокових виборів депутатів Верховної Ради старт чемпіонату країни в елітному дивізіоні його організаторам довелося дещо відкласти.
 
 
Мовляв, за кілька днів до народного волевиявлення поліціянти по всій країні перейшли на посилене підтримання правопорядку, відтак у той же «уїк-енд» вони не мали можливості належним чином забезпечити безпеку на масових футбольних заходах.
 
 
Зрештою, XХIX чемпіонат України розпочнеться 28 липня матчем між «Ворсклою» та «Зорею». І того ж дня в Одесі флагмани вітчизняного футболу «Шахтар» та «Динамо» позмагаються за Суперкубок країни.
 
При цьому решта стартових поєдинків ЧУ-2019/2020 відбудеться в останні два дні липневого місяця.
 
Сумбурність початку футбольного сезону, коли левова частка поєдинків першого туру буде зіграна в робочі дні, а луганчани, котрим у Полтаві випало відкривати чемпіонат, візьмуть старт у першості через два дні після проведення матчу другого раунду кваліфікації ЛЄ в гостях у чорногорської «Будучності», дещо дивує. Утім у менеджерів Української прем’єр-ліги для пояснень та виправдань є вагомий аргумент.
 
Так само там знайшли й пояснення для дещо дивних розкладів у календарі нового чемпіонату, в якому один і той самий клуб по черзі гратиме спочатку з «Динамо», а потім iз «Шахтарем».
 
«Так випало. У нас жеребкування повністю сліпе. А те, що так сталося — так розпорядилася доля», — заявив на пресконференції виконавчий директор УПЛ Євген Дикий.
 
Цікаво, що подібна випадкова закономірність трапляється в елітному дивізіоні вже не вперше. Із останніх прикладів можна згадати другий етап ЧУ-2018/2019, коли так само клуби по черзі грали проти «грандів».
 
Приміром, спочатку «Львів» удома приймає «Динамо», після чого через тиждень вирушає в гості до «Шахтаря».
 
В абсолютно такому ж календарному ритмі проходитиме й перша частина ЧУ-2019/2020. Тож зовсім не дивно, що в соціальних мережах із уст шанувальників «біло-синіх» лунають численні іронічні зауваження, у яких ідеться про те, що «в «Шахтаря» якась занадто зручна доля», адже, без сумніву, опонентам вітчизняних флагманів буде неймовірно важко підходити в однакових фізичних та психологічних кондиціях до кожної з двох серій спареного мега-протистояння.
 
Водночас Євген Дикий наголошує, що у прем’єр-лізі хочуть відмовитися від класичної кулькової методики жеребкування й перейти до комп’ютерного процесу формування календаря, під час якого інтелектуальна система враховуватиме різного роду організаційні нюанси, як-то проведення матчу в День міста, відстань між містами для переїздів, пора року тощо.