Диригентка Оксана Линів: Моцарти поєднали Львів із десятьма країнами Європи

24.07.2019
Диригентка Оксана Линів: Моцарти поєднали Львів із десятьма країнами Європи

Оксана Линів — ініціаторка й арт-директорка LvivMozArt.

Палац Потоцьких і Домініканський собор, трамвайне депо, філармонія й органна зала, Опера у Львові, руїни синагоги у Бродах — це неповний перелік локацій третього Міжнародного фестивалю класичної музики LvivMozArt, який триватиме впродовж 3—11 серпня.

 

А обертатиметься все навколо теми «Музика і література».

 

«Для мене це не лише амбіційні музичні проекти, а й особливі емоції від того, що ти маєш можливість реалізувати їх удома, в Україні», — ділиться затребувана в європейському світі класичної музики Оксана Линів, нині головна диригентка опери та філармонійного оркестру міста Ґрац в Австрії, уродженка міста Броди на Львівщині, ініціаторка та арт-директорка LvivMozArt, яка є провідником мистецьких взаємин України з іншими країнами. Зокрема, кілька подій цьогорічного фестивалю є частиною двостороннього Культурного року Австрія—Україна 2019.

Музика поколінь

Поява LvivMozArt на фестивальній мапі в одному з найпривабливіших туристичних українських міст завдячує тому, що в понад 200 літ тому, у 1808—1838 роках, тут жив піаніст, диригент, композитор, знаний педагог Франц Ксавер Моцарт. Він, молодший син віртуоза Вольфганга Амадея Моцарта, зокрема, заснував хорове Товариство святої Цецилії, яке стало, по суті, першою музичною спілкою Львова. 
 
Достойного сина генія класичної музики організатори LvivMozArt називають патроном фестивалю. І не без гордощів акцентують на тому, що Україна є єдиною країною в Східній Європі, яка має дотичність до династатії Моцартів. А віднедавна, завдяки LvivMozArt, місто Лева офіційно включили до культурного маршруту «Європейські стежки Моцарта», який тепер об’єднує 11 країн. 
 
Саме на нинішній рік припадає 300-й ювілей Леопольда Моцарта — батька Вольфганга Амадея Моцарта, дідуся патрона фестивалю LvivMozArt Франца Ксавера. Саме скрипаль, а згодом і композитор Моцарт-найстарший заклав фундамент музичних традицій в сім’ї і був педагогом та, говорячи сучасною мовою, музичним менеджером своїх дітей (віртуозною піаністкою була і сестра Вольфганга Амадея — Марія Ганна Вальбурга Ігнатія). 
 
У концерті-презентації «Моцарт: зв’язок поколінь» 6 серпня у рамках LvivMozArt прозвучать скрипкові твори трьох представників мистецького роду: Леопольда, Вольфганга-Амадея та Франца Ксавера у виконанні відомого скрипаля Андрія Мурзи та юного віртуоза Леоніда Дацюка. Партії фортепіано — Дар’ї Атаманенко.
 
У Львові звучатиме музика трьох Моцартів.
Фото надані організаторами LvivMozArt.
 
Одночасно це буде знайомство з найпотужнішим моцартівським товариством у світі — Зальцбурзьким Моцартеумом (саме у цьому австрійському місті народився Вольфганг-Амадей). У палаці Потоцьких, до речі, покажуть і документи, книги та листи Леопольда Моцарта. 
 
Ще варто нагадати, що минулого року Фундація Моцартеум привезла до Львова скрипку Вольфагана Амадея Моцарта, яка зазвучала в руках відомого скрипаля Франца Стадлера на закритті фестивалю. Цьогоріч Зальцбурзький Моцартеум підготував дослідницький проект за посібником Леопольда Моцарта «Мистецтво гри на скрипці», який став одним із перших підручників гри на цьо­му інструменті. Поміж звуків творів Моцартів у рамках концерту-презентації з міні-лекцією виступить професор та директор відділу досліджень Міжнародного фонду Моцартеум у Зальцбурзі — Ульріх Ляйсінгер.
 
Взагалі стартує LvivMozArt 2019 науковим симпозіумом «Літературні імпресії в музиці: Моцарт та майбутнє». У програмі музично-літературного салону виступатимуть науковці з Німеччини, Австрії, Польщі та України.
 
На закритті LvivMozArt прозвучать знакові твори патрона фестивалю Франца-Ксавера Моцарта та Людвіга ван Бетховена, чиє 250-ліття світ відзначатиме у 2020-му. Виконуватиме Молодіжний симфонічний оркестр України/YsOU, який Оксана Линів заснувала у 2016 році. До його складу входять молоді музиканти з усіх куточків України, віком від 12 до 22 років — діти Незалежної України, що є вже визнаними культурними амбасадорами країни у світі. Розпочне концерт кантата «Перший весняний день» Франца Ксавера Моцарта.

Талантами багата багатонаціональна Галичина

На фестивалі LvivMozArt, узявши тему «Музика та література», вшановуватимуть Йозефа Рота — одного з відомих німецькомовних авторів ХХ сторіччя, чия драматична доля поєднала українську, австрійську та єврейську історії. Нинішній рік — це 125-ліття уродженця Брод та 80 років по смерті письменника і журналіста. 
 
Вперше в історії України та Австрії біля руїни Бродівської синагоги на галицькій Батьківщині письменника звучатиме концерт пам’яті Йозефа Рота. Один із найбільших єврейських храмів Східної Європи під час бомбардувань у Другій світовій війні був наполовину зруйнований.
 
«Як живиий свідок трагічних подій, синагога постане правдивою кулісою унікального мистецького дійства із сучасною постановкою, відео­інсталяціями та символічною програмою, в якій буде задіяно більше 200 митців та зіркових солістів з усього світу», — розповіла Оксана Линів.
 
«Галичина, велике поле бою великої війни, все ще не реабілітована»,— написав у 1924 році Йозеф Рот. Він народився у Бродах в єврейській сім’ї і сповна відчув мінливість та гіркоту життя євреїв у Європі того часу.
 
Після поїздки у СРСР, був розчарований і виклав антикомуністичні статті, в яких заявляв — комуністи є безбожниками та власноруч проклали шлях до влади нацистам. Після приходу нацистів до влади у Німеччині у 1933-му твори Рота опинились під забороною, а сам він потерпав від гонінь.
 
У супроводі оркестру INSO-Lviv та Львівської хорової капели «Дударик» 4 серпня біля руїн синагоги у Бродах виступатимуть південноафриканська оперна співачка Пумеза Мацікіза, американський митець Абраам Броди, кіноакторка Сунні Меллез, диригуватиме Оксана Линів.
 
У програмі концерту прозвучить твір сучасної української композиторки Богдани Фроляк Kyrie eleison та відбудеться прем’єра твору Абраама Броди (скрипка-перформанс, США), створеного спеціально на замовлення фестивалю. 
 
Кульмінацією стане виконання масштабної Третьої симфонії Kaddish видатного американського композитора, диригента та гуманіста Леонарда Бернстайна, сина єврейських емігрантів, які походили з-під українського міста Рівне.
 
Третя симфонія Бернстайна написана з використанням канонічних текстів стародавніх єврейських молитов і була реакцією митця на події Голокосту та присвячена пам’яті Джона Кеннеді, який трагічно загинув за декілька тижнів до прем’єри цього твору. 
 
Один із концертів звучатиме біля стін Бродівської синагоги.
 
Проект відбуватиметься за підтримки Міністерства Європи, інтеграції та закордонних справ Австрії, Австрійського бюро кооперації у Львові, Бундесканцелярії Австрії, Посольства Республіки Австрії в Україні та Українського інституту вітчизняного МЗС. 
 
Колоритна концертна програма української музики Galician Style відомих композиторів Василя Барвінського, Мирослава Скорика, Левка Колодуба та Леоніда Грабовського прозвучить під завершення LvivMozArt. Солістка — відома піаністка, лауреатка багатьох міжнародних конкурсів Катерина Тітова (Україна—Німеччина).
 
Гратиме Академічний симфонічний оркестр «INSO-Львів», диригуватиме Оксана Линів, співатимуть львівський муніципальний хор «Гомін» та Галицький академічний камерний хор. 
 
Скажімо, за назвою «Концерт для фортепіано з оркестром» останнього українського романтика Василя Барвінського — 20 років його написання у міжвоєнні часи. А вже після Другої світової війни твори митця були привселюдно знищені у подвір’ї консерваторії, ректором якої він був. Радянська влада відправила композитора на заслання до мордовських таборів.
 
Після повернення до Львова, композитор до кінця життя відновлював власні твори. Вперше його Фортепіанний концерт був виконаний у Львові в 1994 році, після того як партитуру концерту віднайшли в Аргентині.

Для малих і авангардистів

Для дітей підготували спеціальну програму MozArtKids. Концерт-зустріч BLJO/ Баварського молодіжного та Молодіжного симфонічного оркестру України/ YsOU назвали «Чарівний перстень Вольфганга». Колективи на сцені філармонії у складі камерних ансамблів разом створять музичний калейдоскоп: звучатимуть народні наспіви і романтичні шедеври Німеччини, Австрії, Франції, Італії, України, країн Латинської Америки. Поєднати все разом із цікавинками та сюрпризами допоможе уявна подорож малого Вольфганга Амадея. 
 
Буде і «Подорож з Моцартом до Праги», куди композитор відправиться на прем’єру своєї опери «Дон Жуан». Концепт цього інтерактивного дитячого концерту розробили європейські музикознавці Беттін Бютнер-Крамер та Ліліан Ґен для оркестру Віденської філармонії.
 
Музична програма набула великого успіху і неодноразово була презентованою різними оркестрами Європи. У Львові гратиме Ukrainian Festival Orchestra (UFO), створений на базі камерного оркестру Collegium Musicum, який 2014 року заснували диригент Іван Остапович та культмене­джер Тарас Демко (диригуватиме Наталія Стець).
 
Сольні речиталі, перформанси та експерименти зосередять у локації авангардного Трамвайного депо Lem Station. Львів’янам і гостям міста покажуть оперу-реквієм IYOV для препарованого рояля, віолончелі, ударних і голосів, створену за книгою Йова зі Старого Заповіту з використанням сакральних латинських текстів.
 
А циркова артистка Меліса фон Вепі презентує авторську моновиставу «Дзеркало», в якій театр, акробатика й танець поєднаються під супровід авторських імпровізацій французького композитора Стефано Оліва.
 
Словом, відкривайте новий Львів у звуках і образах LvivMozArt.