Ольга Харлан здобула в Будапешті своє четверте індивідуальне «золото» чемпіонату світу

23.07.2019
Ольга Харлан здобула в Будапешті своє четверте індивідуальне «золото» чемпіонату світу

Ольга Харлан радіє здобуттю четвертого титулу чемпіонки світу з фехтування на шаблях. (Фото зі сторінки Ольги Харлан у «Фейсбуці».)

У перший же день основної програми змагань чемпіонату світу в Будапешті дебютну для України нагороду здобула шпажистка Олена Кривицька.
 
 
На шляху до бронзової нагороди вона перемогла канадійку Малінку Хопре Монтанаро (15:10), росіянку Татьяну Андрюшину (15:13), Мі Йонг Канг з Південної Кореї (15:14) та мінімально програла китаянці Лін Шен (14:15). Ця нагорода стала другою в кар’єрі Олени на світових першостях — до того вона здобувала «бронзу» на чемпіонаті у Лейпцігу два роки тому.
 
 
Тренер збірної шпажисток Андрій Орліковський зауважив: «Олена — наша досвідчена фехтувальниця, постійна учасниця чемпіонатів світу і Європи, учасниця Олімпіади. На нещодавньому чемпіонаті Європи вона програла всього один укол за вихід у четвірку.
 
Тепер так само Олені не вистачило одного уколу, аби вийти у фінал. Але вона на п’єдесталі, і це головне». 
 
Наступного дня почин Кривицької підтримав шпажист Ігор Рейзлін. Здобувши перемоги над поляком Матеушем Ничем (15:10), чехом Мартіном Чапеком (15:12), співвітчизником Богданом Нікішиним (15:14) та Русланом Чурбановим із Казахстану (15:12), він поступився лише росіянину Сєргію Бєді (10:15) і завоював «бронзу», яка стала для нього першою на світових першостях.
 
А тріумфальним для України став третій день основної програми, 20 липня, коли в особистій першості змагались шаблістки, поміж яких наші Ольга Харлан, Аліна Комащук, Юлія Бакастова та Олена Вороніна.
 
Двоє останніх вибули одразу, тоді як перші двоє впевнено долали етап за етапом. Стартувавши на стадії 1/32 фіналу з перемоги над Фунг Ті Кан Лін з В’єтнаму, в наступних стадіях Ольга Харлан впевнено перемогла грузинку Ліку Джиджиєшвілі (15:9) та південну кореянку Чо Су Йон (15:12). 
 
А у чвертьфіналі турнірна сітка звела наших співвітчизниць. Дружні стосунки ніяк не вплинули на безкомпромісність боротьби українок, вперед виходили то Комащук, то Харлан, яка в підсумку і стала переможницею завдяки одному уколу — 15:14.
 
Порівняно з цим двобоєм півфінал проти румунки Б’янки Паску став для Ольги, принаймні, дивлячись очима стороннього спостерігача, легкою прогулянкою — 15:5.
 
А у фіналі на українську шаблістку чекала перший номер світового рейтингу — росіянка Соф’я Вєлікая. Перший укол був за нашою спортсменкою, і в подальшому вона постійно виходила вперед, але росіянка щоразу відігрувалась. На перерву суперниці пішли за рахунку 7:5.
 
Перевага в два уколи на користь українки зберігалась і після відпочинку, аж поки на табло не висвітились цифри 13:11. Після цього Харлан пропустила три уколи поспіль і вже лише один укол відділяв її від поразки — 13:14. Утім, у вирішальний момент Ольга продемонструвала справді чемпіонський характер, коли спочатку зрівняла рахунок, а наступним туше виграла поєдинок у своєї затятої суперниці — 15:14.
 
Перше, що зробила переможниця, — побігла до трибун за національним прапором, який їй передала сестра. Ольга цілувала українську святиню, а першими словами її були: «Емоції — супер! Красивий бій, в якому я програвала, але зібралась і перемогла!». 
 
Цей титул став четвертим для Ольги на світових першостях, до того вона перемагала у 2013, 2014 та 2017 роках. Це кращий результат в історії для шаблісток: невдаха фінальної зустрічі Вєлікая в компанії зі ще трьома спортсменками перемагали всього по два рази. Загалом же Харлан тепер — шестиразова чемпіонка світу. Адже, крім чотирьох особистих перемог, на її рахунку ще дві — в командних змаганнях. Покращити цей показник Ольга може вже 23 липня, в останній день світового чемпіонату, коли відбудуться командні змагання шаблісток.