Об’єктивна реальність: У вітчизняній прем’єр-лізі точаться суперечки щодо її розширення та об’єднання

19.07.2019
Об’єктивна реальність: У вітчизняній  прем’єр-лізі точаться суперечки щодо її розширення та об’єднання

У «Динамо» та «Зорі» не поспішають погоджуватися на єдиний ТВ-пул (Фото Олександра ПРИХОДЬКА)

Спорт високих досягнень уже давно перейшов до сфери популярно-розважальних програм, через що його наявність у відкритому телевізійному доступі стає доволі обмеженою. За  купівлю рейтингових турнірів між каналами точиться відчайдушна боротьба, а права на показ «топових» змагань, як-то Англійська прем’єр-ліга, коштують мільярди доларів. Зрозуміло, що повернути вкладене маркетологи хочуть iз прибутком.
 
Заробляти на футболі хочуть і в Україні. Ідея централізованого продажу телевізійних прав на показ матчів українського елітного дивізіону вже не перший рік обговорюється в нашій країні, проте учасники переговорів (а це клуби-засновники української прем’єр-ліги) ніяк не можуть знайти порозуміння.
 
Серйозно розвивати цю тему вперше взявся в 2016 році новообраний тоді президент УПЛ Володимир Генінсон, утім усі його зусилля об’єднати під однією телевізійною парасолькою всі клуби ліги виявилися марними.
 
Нереалізований проект Генінсона з такою ж активністю продовжив втілювати в життя його наступник — швейцарець Томас Грімм, який переконує, що «єдиний телепул — це шлях до розвитку та процвітання українського футболу».
 
Загалом, власники клубів УПЛ iз цим твердженням погоджуються, проте не всі з них виказують згоду щодо кандидата в майбутні телетранслятори, звинувачуючи канали «Футбол-1/2» у заангажованому та необ’єктивному — на користь лише одного з учасників чемпіонату — висвітленні подій. Нагадаємо, що частина матчів вітчизняної прем’єр-ліги вже не перший рік перебуває в комерційному просторі «футболів», які від першого дня свого існування не приховували своїх симпатій до донецького «Шахтаря». При цьому їхній головний опонент на внутрішній арені — «Динамо» — разом iз низкою інших клубів перебував на відкритій орбіті канала «2+2».
 
Власне, «Динамо», а також «Зоря» та «Дніпро-1» і залишалися тими противниками, котрі не бажали створення єдиного телепулу на основі каналів «Футбол-1/2», побоюючись за однобоку подачу інформації.
 
У четвер на засіданні засновників УПЛ її президент Томас Грімм знову намагався переконати опонентів тв-об’єднання в необхідності спільних дій.
 
При цьому напередодні зібрання генеральний директор луганського клубу Сергій Рафаїлов на своїй сторінці у «Фейсбуці» попередив про нові загрози майбутнього проекту. «Вони хочуть узагалі знищити безкоштовний показ українського футболу на телебаченні, прибрати трансляції з кабельних мереж і зробити так, аби ціна за можливість дивитися чемпіонат України становила 100-150 гривень на місяць. І це тільки на першому етапі. Також не виключено, що для перегляду матчів УПЛ доведеться купувати додаткове супутникове обладнання», — наголосив Рафаїлов, запитуючи, чи готові клуби запропонувати своїм уболівальникам такий варіант.
 
Водночас клубам, аби ті нарешті погодилися на єдиний тв-пул, швейцарець Грімм планував запропонувати ідею створення комісії з етики, завдання котрої полягатиме в контролі діяльності телетранслятора. При цьому, аби до телетранслятора було менше спірних питань, директор ТК «Футбол-1/2» Олександр Денисов заявив, що готовий обговорювати роботу біля мікрофона позаштатних коментаторів, яких клуби-опоненти об’єднання вважатимуть своїми.
 
Окрім того, на зібранні засновників УПЛ планувалося, що буде затверджене рішення виконкому АУФ щодо збільшення кількості учасників ліги в сезоні-2020/2021 до 14. Проте таку ініціативу клуби не підтримали, зголосившись на тому, що найбільш оптимальним буде розширення формату до 16 клубів, починаючи з сезону-2021/2022.