Гра на два боки: до Туреччини прибув уже восьмий літак із російськими С-400

16.07.2019
Гра на два боки: до Туреччини прибув уже восьмий літак із російськими С-400

Російська ракетна система С-400 «Тріумф» (Фото з сайта prikol.bigmir.net)

До Туреччини прибув уже восьмий російський транспортний літак iз новою партією обладнання зі складу російських зенітних систем С-400. Міністерство національної оборони Туреччини повідомило, що літак приземлився на авіабазі Мюртед у провінції Анкара. І додало, що поставки С-400 продовжуються. Раніше російські ЗМІ повідомляли, що поставки Туреччині основних компонентів першого комплекту російських зенітних комплексів С-400 завершаться впродовж цього тижня. Перші елементи російської системи ППО С-400 були доставлені до Анкари 12 липня.
 
Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган у спробах утриматись при владі намагається показати, що Туреччина під його керівництвом є супердержавою, яка не залежить від інших супердержав світу. І в рамках реалізації цього гасла приймає власні незалежні рішення, звертаючись почергово то до Росії, то до свого союзника по НАТО — Сполучених Штатів. Тобто, грає на два боки. Чи намагається сидіти на двох стільцях.
 
Ердоган заявив 14 липня, що угода з Росією про поставки оборонного ракетного комплексу С-400 «є на цей час найважливішою домовленістю в історії країни». Незважаючи на гострий спротив США, в Туреччині триває монтаж цієї системи.
 
Ердоган демонструє незалежність Туреччини та її виняткову роль у системі НАТО. З іншого боку, ні США, ні НАТО не можуть собі дозволити, щоби Туреччина перестала бути членом Альянсу. Анкара, щоб частково залагодити конфлікт iз Вашингтоном i Брюсселем, аргументує, що комплекс С-400 є сумісним iз військовою технікою Альянсу.
 
Багато американських конгресменів, незалежно від їхньої партійної приналежності, закликають за такої ситуації запровадити санкції проти Анкари за придбання російських комплексів — анулювати угоду про поставки до Туреччини американських літаків F-35.
 
На тлі таких настроїв адміністрація Дональда Трампа вирішила ввести санкції проти Туреччини, щоб покарати її за купівлю російської ракетної системи С-400 «Тріумф», повідомляє агенція «Блумберг» iз посиланням на свої джерела в адміністрації Трампа. Рішення буде оголошено впродовж найближчих днів. За інформацією «Блумберг», обраний пакет санкцій ще має схвалити президент Трамп.
 
Одне з джерел повідомило, що ще цього тижня планується прийняти рішення про санкції. Адміністрація Трампа хоче почекати до того часу, доки мине  річниця невдалого перевороту проти президента Реджепа Ердогана. Як зазначає Bloomberg, США хочуть уникнути розпалювання спекуляцій про американську відповідальність за спробу перевороту.
 
США, на відміну від Туреччини, підкреслюють, що російська система С-400 несумісна з оборонними системами НАТО, членом якого є Туреччина. Це також було б загрозою для американських винищувачів F-35, до виробництва яких залучена Туреччина і які Анкара хоче купити.
 
Американські експерти вважають, що радари, встановлені на  російській зброї, навчаться «стежити» за винищувачами F-35, а отже, їхня невидимість для радарів стане сумнівною. США офіційно розпочали процес виключення Туреччини з програми F-35.
 
Минулого тижня президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що скасування контракту Вашингтона на продаж Анкарі літаків F-35 буде «крадіжкою». «Ми дотепер заплатили 1,4 мільярда доларів за 116 літаків F-35», — підкреслив Ердоган   турецькій пресі. У серпні 2018 року турецькі збройні сили отримали лише дві такі машини.
 
С-400 є передовим російським зенітним ракетним комплексом. Росіяни стверджують, що система здатна боротися з усіма видами повітряного нападу, за винятком міжконтинентальних балістичних ракет. За даними західних експертів, один комплекс таких ракет може відстежувати і одночасно знищувати до 6 цілей, віддалених на 400 кілометрів.