На Полтавщині — новий спалах африканської чуми свиней

16.07.2019
На свинотоварній фермі СВК «Батьківщина» у селищі Котельва загинуло 16 свиней, повідомило управління з питань цивільного захисту Полтавської облдержадміністрації. На фермі, де померли тварини, оголосили карантин.
 
Як виявилося, причиною смерті стала африканська чума свиней. Згідно з інформацією Головного управління Держспоживслужби в Полтавській області, першими в ніч на 12 липня померла трирічна свиноматка та два поросяти віком 2 та 3 місяці.
 
Усього кількість свино­поголів’я у згаданому господарстві — 291 голова. Регіональна державна лабораторія Держспоживслужби Полтавської області провела лабораторні дослідження та у патологоанатомічних зразках виявила ДНК вірусу африканської чуми свиней.
 
Через спалах небезпечної хвороби 13 липня при Котелевській райдержадміністрації провели засідання з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій. Подію на фермі класифікували як надзвичайну ситуацію об’єктового рівня, пов’язану з ензоотією. Територію СВК «Батьківщина» оголосили неблагополучним пунктом та встановили карантин. 
 
Нагадаємо, цьогоріч зросли показники імпорту свинини в Україну, яку традиційно ми експортували. Загалом у січні-травні Україна експортувала близько 767 тонн свинини на загальну суму 1,7 мільйона доларів, свідчать дані аналітичного відділу ради з питань експорту продовольства (UFEB. Основними ринками збуту були В’єтнам (51,5%), Гонконг (18,2%), ОАЕ (17,8%).
 
Також за 5 місяців поточного року Україна імпортувала 10,3 тисячі тонн свинини. Найбільше — з Польщі (50,5%), Німеччини (18,2%) та Нідерландів (10,2%). Рекордний імпорт свинини в Україну пов’язують саме з АЧС. Так багато свинини, як зараз, ми не імпортували останні чотири роки. І це вже призвело до суттєвого подорожчання сала і свинини на внутрішньому ринку.