Збірна України значно покращила фінішні позиції на літній Універсіаді

16.07.2019
Збірна України значно покращила фінішні позиції на літній Універсіаді

Українські баскетболісти завершили Універсіаду-2019 у статусі віцечемпіонів (Фото зі сторінки Миколи Моторного у «Фейсбуці»)

За минулі десятиліття українські студентські збірні привчили країну до своїх успішних виступів на літніх Універсіадах, де вони за кількістю виграних нагород регулярно потрапляли до першої десятки медального заліку. Тричі при цьому вони опинялися в числі трьох кращих команд студентських олімпіад.
 
Водночас на цьогорічній літній Універсіаді справи у наших спортсменів особливо не клеїлися. Маючи у своєму складі 160 атлетів, які змагалися в 13 видах змагань, упродовж тривалого часу «синьо-жовті» мали відверто скромний медальний доробок. Перед останнім, десятим, змагальним днем в активі нашої збірної на Універсіаді-2019 було лише десять нагород і 16-те місце в загальному заліку учасників.
 
Щоправда, в заключній серії турнірних баталій «синьо-жовтим» удалося вдвічі збільшити свій медальний доробок, проте докладених зусиль виявилося недостатньо, аби за якістю дорогоцінного металу заскочити до «топ-10». Тож уперше з 1995 року студентська збірна України опинилася за межами медальної десятки, завершивши Універсіаду-2019 на 11-му місці в загальному заліку.
 
У цілому в Неаполі українські студенти здобули 20 медалей. У шести видах спорту вони виграли шість золотих, сім срібних та сім бронзових відзнак. Найбільше — 8 медалей — вибороли легкоатлети. Їхніми ж стараннями була здобута й левова кількість «золота» — п’ять із шести відзнак. Першу нагороду найвищої проби синьо-жовтій збірній принесла студентка Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка Марина Бех-Романчук, котра в секторі для стрибків у довжину сягнула позначки 6,84 м.
 
Піднялися на найвищу сходинку п’єдесталу й двоє інших майстринь стрибкових дисциплін: представниця Полтавського університету економіки і торгівлі Ольга Корсун із результатом 13,90 м стала кращою в стрибках потрійним, а Юлія Чумаченко з Тернопільського національного економічного університету перемогла у стрибках у висоту, взявши планку на рівні 194 см. Здивувала легкоатлетичну спільноту вельми тендітна студентка Східноєвропейського університету імені Лесі Українки (Л­уц­ьк) Ірина Климець, котра показала найкращий результат у секторі для метання молота — 71,25 м.
 
Заключне ж «слово» в українській легкоатлетичній збірній сказали Марія Миколенко (Сумський державний університет), Анастасія Голєнєва (Національний університет фізичного виховання та спорту), Катерина Климюк (Міжнародний економічний гуманітарний університет) та Тетяна Мельник (Тернопільський національний економічний університет), які за 3 хв. 30,82 сек. добігли до «золота» в естафеті 4х400 м.
 
Добре в Італії попрацювали українські художні грації, на рахунку котрих одне «золото», здобуте студенткою столичного «інфізу» Євою Мелещук, три «срібла» та дві «бронзи». 
Неабияк здивували українські баскетболісти, котрі стали єдиним у складі нашої студентської збірної колективом-призером Універсіади-2019. Складена переважно з молодих гравців южненського «Хіміка» й очолювана його наставником Віталієм Степановським синьо-жовта команда сенсаційно стала віцечемпіоном студентських Ігор, поступившись у фіналі потужній збірній США. «Ми — другі у світі після найкращої баскетбольної держави. Вітаю всіх iз яскравою незабутньою і вражаючою грою», — так привітав зі «сріблом» українських баскетболістів куратор освітянського спорту, заступник міністра освіти й науки України Роман Греба.
 
Ну а «бронзою» українську скарбничку в Неаполі доповнили вітчизняні стрілки з лука, тхеквондисти та дзюдоїсти.
 
Відзначимо, що кращою в медальному заліку на літній Універсіаді-2019 стала студентська збірна Японії, на рахунку котрої 33 золотi, 21 срібна та 28 бронзових нагород. Другі — російські студенти (22 — 24 — 36), треті — китайські спортсмени (22 — 13 — 8).