Після тривалої перерви чоловіча гандбольна збірна України знову зіграє на чемпіонаті Європи

12.07.2019
Після тривалої перерви чоловіча гандбольна збірна України знову зіграє на чемпіонаті Європи

Попри поразки в двох заключних поєдинках відбору, чоловіча гандбольна збірна України вперше за десять років зіграє на ЧЄ, де суперниками будуть Північна Македонія, Чехія та Австрія (Фото Олександра ПРИХОДЬКА)

Пауза, котру довелося вичекати вітчизняній чоловічій збірній з гандболу для того, аби знову потрапити на чемпіонат Європи, виявилася неймовірно довгою, розтягнувшись практично на декаду. До того, як українські гандболісти здобули право на участь у фінальній частині ЧЄ-2020, раніше «синьо-жовті» грали на Євро в далекому 2010 році.
 
Усі попередні спроби пробитися на престижний міжнародний турнір завершувалися для збірної України неприємними фіаско. В одних випадках невдачі супроводжувалися скандалами, в яких наставники критикували своїх підопічних через їхнє непрофесійне ставлення до своїх обов’язків, в інших ситуаціях «синьо-жовтим» елементарно не вистачало потенціалу для підкорення кваліфікаційного бар’єра.
 
Водночас перед стартом відбору на ЧЄ-2020 президенту ФГУ Андрію Мельнику нарешті вдалося зібрати під синьо-жовтим прапором потужну команду на чолі з досвідченим тренерським дуетом Сергієм Бебешком i Миколою Степанцем.
 
Власне присутність на тренерському містку відомих в українському гандболі спеціалістів і стала тим світлом, на яке злетілися імениті виконавці й від якого змогла запалитися гра українських збірників.
 
І нехай вихід на ЧЄ не вийшов красивим і елегантним — iз перших двох прохідних місць у грі. Потрапляння до числа третіх кращих колективів своїх квартетів, яким також дісталися перепустки на Євро, — важливий і доленосний момент в історії вітчизняного гандболу.
 
«Вихід на чемпіонат Європи — це перемога всього українського гандболу: збірної, тренерів, федерації, всіх, хто допомагає працювати у клубах. Ми, зі свого боку зробили все, що могли. За останні 10 років команда не виходила на топ-турніри, тепер це вдалось. Це — успіх. Ми потрапили до складної групи у відборі (разом з олімпійськими чемпіонами данцями та чорногорцями) і, вважаю, зіграли тут вдало», — відзначив очільник «синьо-жовтих» Сергій Бебешко.
 
Не в останню чергу місце в когорті фіналістів ЧЄ-2020 українська збірна отримала завдяки розширенню кiлькостi учасників турніру з 16 до 24. За словами президента ФГУ, цей прорив був життєво необхідним для гри в ручний м’яч в Україні. «Звичайно, завершення групового турніру виявилося дещо змазаним. Але нам був потрібен стрибок, початок, потрібно було будь-що пройти на Євро. Звичайно, хотілося зробити це більш впевнено: з першого або другого місця. Але я переконаний, що у збірної України все ще попереду», — наголосив Андрій Мельник.
 
На майбутньому континентальному форумі, котрий у січні 2020 року прийматимуть Австрія, Швеція та Норвегія, на першому груповому етапі українській збірній протистоятимуть північномакедонська, чеська та австрійська національна команди.
 
«Це один iз найкращих варіантів з усіх, які могли бути. Є групи, що виглядають більш складними. Але ми не маємо недооцінювати суперників. Ми на цьо­му рівні новачки і нам буде складно», — так прокоментував результати жеребкування головний тренер «синьо-жовтих» Сергій Бебешко. При цьому очільник ФГУ прагне, аби збірна України змогла вийти з групи й поборотися за місця, котрі дозволять їй потім узяти участь у кваліфікаційному турнірі на Олімпіаду-2020.