У Чорткові задля вшанування воїнів Української галицької армії сплюндрували 14 могил

10.07.2019
У Чорткові задля вшанування воїнів Української галицької армії сплюндрували 14 могил

Проект меморіалу воїнам Української Галицької армії.

Жахливий випадок стався у райцентрі Чортків на Тернопільщині, де на місцевому кладовищі почалися роботи зі спорудження меморіалу воїнам Української Галицької армії. Риючи котлован, будівельники вивезли на смітник останки з 14 могил.
 
«Цю яму вже мали заливати бетоном, і тільки завдяки громадським активістам, зокрема Володимиру Добрянському та Володимиру Мармусу, вдалося зупинити це свавілля і наругу над могилами, — повідомили активісти громадської організації «Альтернатива-Чортків» на своїй сторінці у «Фейсбуці» — Були небезпідставні підозри, що саме в цьому місці розташований Військовий цвинтар, де поховані українські стрільці, які загинули в 1919-1920 роках. Про це за життя постійно говорив місцевий краєзнавець і дослідник Андрій Базалінський, про це неодноразово говорив репресований політв’язень Володимир Мармус. На необхідності провести дослідження перед початком будівельних робіт  неодноразово наголошувала і ГО «Альтернатива-Чортків», власне, саме з цього приводу ми ініціювали скликання оргкомітету в березні 2018 року, на який було запрошено Святослава Шеремету, відповідального секретаря державної комісії з увічнення пам’яті, директора меморіально-пошукового центру «Доля», який теж говорив про необхідність дослідження цієї ділянки. Чому ж під час проведення робіт на цвинтарі не проводився нагляд з боку Тернопільської обласної інспекції охорони пам’яток історії та культури та археологічного контролю? Чому роботи не припинили відразу після того, як натрапили на перші останки захоронень?..»
 
За фактом блюзнірського ставлення до поховання відкрито кримінальне прова­дження, яке внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Наразі співробітники поліції встановили, що фірма-підрядник, яка здійснювала земельні роботи, орієнтувалася на висновок, згідно з яким поховань на місці копання котловану начебто бути не мало. Хто і на яких підставах зробив такий висновок, правоохоронці мають з’ясувати, адже, як виявилося, в архівах теж є свідчення про наявність поховання на тому місці, до того ж і самі робітники підрядної організації перед початком копання котловану бачили там могильні надгробки. Добре видно людські останки і в стінах вже викопаного котловану. 
 
Наразі будівельні роботи припинено, вирішують питання про розшук та перепоховання всіх останків зі сплюндрованих могил.