У навчаннях Sea Breeze-2019 задіяно 33 кораблі та 26 літаків з 19 країн

10.07.2019
У порт Одеси на міжнародні військові навчання Sea Breeze-2019 зайшли чотири кораблі НАТО та американський есмінець USS Carney. Військовий корабель iз резерву Шостого флоту ВМС США, що прибув на територію України, добре відомий тим, що брав участь в операціях у Перській затоці, біля берегів Лівії та патрулював Середземне море. Нині 25-річний есмінець USS Carney дислокується в іспанському порту Рота, де розташована американська військова база.
 
У День ВМС ЗСУ до Одеси з дипломатичною місією також прибули тимчасовий повірений у справах США в Україні, посол Вільям Тейлор та командуюча Шостим флотом США Ліза Франкетті.
 
«Спільна програма навчань наших військовослужбовців — яскраве свідчення довгострокового партнерства між нашими країнами, — прокоментувала участь американців у міжнародних військових навчаннях на території України віце-адмірал флоту США пані Франкетті. — США підтримують Україну, її суверенітет, виступають проти анексії Криму Росією та проти агресії Росії в Україні».
 
Тимчасовий повірений у справах США в Україні Вільям Тейлор заявив, що вже у найближчі місяці ВМС ЗСУ отримають два катери класу Island, подаровані американською стороною. Цьогоріч Україна вперше здійснила закупівлю озброєння та військового устаткування за спеціальною програмою міністерства оборони США з метою безпечного плавання в акваторії Чорного моря.
 
Під час зустрічі із західними союзниками, командувач ВМС ЗСУ Ігор Воронченко подякував партнерам за постійну підтримку України, зазначивши, що рівень професіоналізму українських моряків, а також відповідність їхнiх дій до стандартів НАТО за останні роки серйозно зросли.
 
Нагадаємо, що важливий тренінг на півдні України у 2019 році відвідали понад три тисячі вояків, 33 кораблі та 26 літаків із 19 країн. Навчання для військових «Сі Бриз» — це щорічні міжнародні морські навчання на суші, у повітрі та на змішаній території, організаторами яких виступають Україна та США. Проводяться щорічно з 1997 року та є відкритими для інших країн. До анексії Криму в 2014 році навчання проходили також на території нині окупованого Росією півострова.