Володимир Балух попросив передати онукові в окупований Крим вишиванку з Києва

09.07.2019
Нещодавно в США оприлюднили доповідь про зро­стання кількості політичних ув’язнених у Росії: станом на березень 2019 року  їх було 236 осіб, включно з тими, що перебувають на території окупованого Криму. Жертвами переслідувань російської влади стають опозиційні політики і громадські активісти, представники релігійних та національних меншин, ЛГБТ-активісти, а також громадяни України та проукраїнські активісти.
 
Одним із найвідоміших «бранців сумління» є Володимир Балух, якого наразі утримують у штрафному ізоляторі колонії у Тверській області, — фермер, який після анексії Криму Росією відмовився від російського громадянства. Взимку 2013 року кримчанин вивісив прапор України на своєму будинку і не знімав його, коли півострів анексувала РФ, як і індивідуальну табличку на своєму обійсті «Вулиця героїв Небесної Сотні».
 
Наприкінці 2016 року Володимира Балуха затримали співробітники ФСБ Росії. Вони стверджували, що на горищі будинку Балуха знайшли патрони і тротилові шашки. Підконтрольний Росії суд у Криму засудив його до 5 років позбавлення волі — за двома кримінальними справами: за зберігання боєприпасів та інцидент, який назвали «побиттям начальника Роздольненського ізолятора тимчасового утримання».
 
Володимир Балух свою провину не визнав. На знак протесту він декілька разів оголошував голодування: вперше акцію розпочав 19 березня 2018 року, вона тривала більше 200 днів. 
5 липня Володимир Балух припинив чергове голодування, яке оголосив 27 червня.
 
Як повідомила виконувачка обов’язків міністра охорони здоров’я Уляна Супрун у власному Twitter: «Володимир Балух припинив голодування у російській в’язниці: росіяни виконали його вимогу і допустили українського консула». Вона підкреслила, що для цього українцю довелося ставити під загрозу своє здоров’я та життя, а також нагадала, що незаконно ув’язнений кримчанин вважає обмін єдиним способом вийти з колонії живим.
 
Перед тим, 4 липня, правозахисники та активісти зібралися у Києві в офісі Кримської правозахисної групи, щоб передати Володимиру Балаху слова підтримки і виконати його волю: він попросив, щоб його маленький онук Тимофій отримав із Києва українську вишиванку.
 
«Сьогодні передаємо цю вишиванку від нас, українців, до Криму, — сказала координаторка акції Ольга Скрипник. — Ми впевнені, що маленький Тимофій дуже скоро в українській вишиванці зустрічатиме Володимира Балуха вдома».
 
Нагадаємо, Європейський Союз минулого тижня вкотре закликав російську владу звільнити українських режисера Олега Сенцова та журналіста Романа Сущенка. Така заява була виголошена під час засідання Постійної ради ОБСЄ у Відні 4 липня. «Ми знову приєднуємося до закликів представника ОБСЄ з питань свободи ЗМІ до Росії звільнити українського режисера Олега Сенцова та українського журналіста Романа Сущенка, відзначаючи і той факт, що близько 70 українських політв’язнів незаконно утримують у Криму та в Росії», — йдеться у заяві ЄС.
 
Також наголошується, що ЄС «залишається глибоко занепокоєним ситуацією зі свободою висловлювання в незаконно анексованих Росією Автономній Республіці Крим та місті Севастополі, а також у районах, які контролюються підтримуваними Росією збройними формуваннями на сході України». n
 

АКЦІЯ ПІДТРИМКИ

Активісти #SaveOlegSentsov оголосили 13 липня всесвітнім днем солідарності з Олегом Сенцовим. Свій день народження український активіст-кримчанин знову проведе в колонії на далекій півночі Російської Федерації.
 
«Ми знаємо, що наша солідарність сильніша, ніж російські тюрми», — упевнені активісти й закликають цей день відзначити символічною дією, зробивши публічну акцію чи флеш-моб у своєму населеному пункті; організувавши показ фільму про Олега Сенцова чи вуличні читання його книг тощо. Можна просто підписати листівку імениннику чи іншим політв’язням Кремля.