Фестиваль «Гра» визначив 12 найкращих українських вистав року

09.07.2019
Другий всеукраїнський театральний фестиваль-премія ГРА (Great Real Art) визначив 12 фіналістів, які змагатимуться за звання кращої вистави. Цей формат професійного змагання Національна спілка театральних діячів України заснувала минулоріч. 
 
Друга ГРА стартувала на початку нинішнього року, зібравши для розгляду театральні прем’єри 2018-го. Заявки надходили з різних регіонів України від різних за формою власності і форматом роботи театральних колективів. Кількість учасників, що пройшли технічний відбір, збільшилась у порівнянні з першим фестивалем із 70 до 84.
 
Далі експертна рада фестивалю, що складається з відомих і компетентних театральних критиків, театро- і музикознавців, з усіх заявників вибрала 30 кращих. Саме вони потрапили до лонг-листа і продовжили змагання за право бути найкращими. Із березня по червень експерти подорожували містами України і переглядали ці три десятки вистав наживо.
 
У Києві, у Національній опереті, організатори фестивалю ГРА оприлюднили шорт-лист із 12 вистав. Фінальний етап стартуватиме у столиці 24 листопада, і вже міжнародне журі оцінюватиме вистави-номінанти. В усіх бажаючих (якщо вистачить квитків) буде можливість подивитися вистави-фіналісти з різних міст протягом останнього тижня листопада в Києві на різних театральних майданчиках.
 
Враховуючи масштаб і резонанс проекту, НСТД розширила перелік номінацій. Як і минулого року, від експертів ГРИ дізнаємося про найкращу драматичну виставу; дитячу; музичну у жанрі опери/оперети/мюзиклу; хореографічну/балетну/пластичну; ...виставу камерної сцени (до 150 глядачів); пошуково-експериментальну постановку (на перетині театральних / мистецьких жанрів).
 
Ще будуть переможці у шести індивідуальних номінаціях: за найкращі жіночу та чоловічу ролі; режисерську роботу; сценографію; хореографію та музичне рішення вистави. У підсумку найкращих гравців у ГРІ за театральний Оскар буде нагороджено дипломом лауреата та грошовою винагородою на реалізацію нового творчого проекту. 

ШОРТ-ЛИСТ 

Номінація «За найкращу драматичну виставу»:
1. Київський академічний театр драми і комедії на Лівому березі Дніпра,
ГО «Інститут дослідження театру «Шостий поверх» — «Погані дороги»;
2. Національний академічний драматичний театр ім. І. Франка — «Коріолан».
Номінація «За найкращу виставу камерної сцени»: 
1. Київський академічний театр на Печерську, ГО «АРС МАГНА» — «Бог різанини»;
2. Київський академічний театр «Золоті ворота» — «Фрекен Юлія».
Номінація «За найкращу виставу для дітей»:
1. Київський муніципальний академічний театр опери і балету для дітей та юнацтва — «Король Дроздобород»;
2. Рівненський академічний обласний театр ляльок — «Пливе човен, казок повен».
Номінація «За найкращу музичну виставу у жанрі опери/оперети/мюзиклу»:
1. Київський національний академічний театр оперети — «Скрипаль на даху»;
2. Одеський національний академічний театр опери та балету — «Орфей і Еврідіка».
Номінація «За найкращу хореографічну/балетну/пластичну виставу»:
1. Академічний театр «Київ Модерн-балет» — «Спляча красуня»;
2. Львівський національний академічний театр опери та балету ім. С. Крушельницької — «Правда під маскою»: «Пульчинелла», «Весна священна».
Номінація «За найкращу пошуково-експериментальну виставу»:
1. Київський академічний театр на Печерську — «Світ у горіховій шкаралупі»;
2. Одеський академічний обласний театр ляльок — «Баби Бабеля».