У Крутах парафіяни попри зриви «тітушками» зборів приєдналися до ПЦУ

09.07.2019
У Крутах парафіяни попри зриви «тітушками» зборів приєдналися до ПЦУ

Релігійна громада легендарних Крут з третьої спроби перейшла до ПЦУ (фото: facebook.com / Сергій Чутченко)

Релігійна громада легендарного села Крути Чернігівської області, де проживає близько тисячі людей, перейшла до Православної церкви України. Як і понад сотню років тому, коли під Крутами за волю України проти навали більшовиків вийшли молоді українські захисники, тепер до боротьби за свою церкву і віру стали різного віку жителі цього села. Із 119 присутніх на зборах за Помісну церкву віддали голоси 114.
 
Як і двічі перед цим на збори громади Крут представники РПЦ (донедавна УПЦ МП) 6 липня привезли «тітушок». Утім нарешті це не завадило крутянам прийняти доленосне рішення про перехід до ПЦУ. Нагадаємо, понад пів сотні привозних бандюганів, якими керували близько 20 священників Московського патріархату, 1 червня вдруге брутально зірвали парафіяльні збори у Крутах Ніжинського району Чернігівщини.
 
У перший день літа журналіст Леонтій Носенко писав: «Очевидці повідомляють, що завезена з Києва братва вже зранку захопила приміщення, де мали проводитися збори. А ніжинська поліція цьому фактично потурала. Далі москвомовні «спортікі» заблокували вхід, а тих крутян, які намагалися потрапити у свою ж будівлю, просто скидали зі сходів на землю».
 
Першого дня літа безкарне знущання з крутян відбувалось під улюлюкання завезених бабусь-клікуш. Їх під’юджували мобілізовані московські попи, яких у Крути того дня навезли з усіх усюд: Ніжина, Борзни, Прилук і навіть Бахмача.
 
Врешті-решт, із третьої спроби крутяни змогли провести збори громади і з’ясували, що віряни справді хочуть перейти до ПЦУ.  При цьому люди розповідали: «Нам Кирило московський і кац…пи церкву не будували!»
 
«Перемозі передувала мобілізація українських сил краю, — ділиться Леонтій Носенко. — Ще до 13.00 у Крути з’їхалося понад 70 християн,  учасників АТО, волонтерів, священників. Тут же — великий загін поліції, хлопці з СБУ.
 
Як у часи Хмельниччини, українські сили зосередилися у найближчій діброві, пропустивши до Палацу культури два автобуси з чотирма десятками кримінальників. Поліція, яка, як вогню, боялася масової бійки, сама заслала до гопників гінця: «Хлопці, краще нічого не робіть. Їх там багато...» Тим часом iз лісу вийшов Денис Попов і втягнув у переговори «главаря». Мовляв, нас більше, але давайте спробуємо «бєз рукопрікладства»... Також після нападу на християн у Крутах 1 червня Ніжинська єпархія РПЦ дала команду своїм попам «не сунутися» у місце зборів громади. Мабуть, це й стало причиною розгубленості бандюганів, які втратили патлатих командирів».
 
«Для Крут,  крутян і для ПЦУ загалом, це справді історична подія, — упевнений священник Сергій Чутченко. —  Адже релігійна громада села долучається до Українського православ’я, бо не хоче належати до церкви, центр якої у країні-агресорі. Тому Крути — це ПЦУ!»
 
Російське православ’я в Україні — чуже, вороже, агресивне, наголошує Сергій Чутченко. І розшифровує: «Керування в цій церкві намагалися здійснювати одноосібно, а не колегіально. Російське православ’я в Україні намагається відмежуватися від громадянського суспільства, засуджує його, не хоче слухати, проти цього громадянського суспільства винаймає за чималі гроші «тітушок» і бойовиків».