Очікування світової спільноти від нового президента Казахстану

05.07.2019
Очікування світової спільноти від нового президента Казахстану

Казахстан підбиває підсумки президентських виборів, які відбулися 9 червня. Переміг Касим-Жомарт Токаєв, набравши 70,96% голосів.
 
 
Позачергові вибори президента в Казахстані були організовані в найкоротші строки, і тому були дещо хвилюючими для виборців.
 
 
Адже тільки 20 березня достроково пішов у відставку Нурсултан Назарбаєв, котрий беззмінно очолював країну майже тридцять років, і незабаром були призначені позачергові вибори в Казахстані. На пост президента було зареєстровано сім кандидатів.
 
Незвичним було те, що, на відміну від усіх попередніх виборів у незалежному Казах­стані, Нурсултан Назарбаєв уперше не брав участі в передвиборчій гонці. Тому робити вибір в умовах відсутності явного лідера серед кандидатів громадянам було складно. Це відзначили як казахстанці, так і численні спостерігачі.
 
Їх на цих виборах було зареєстровано рекордне число: понад тисячу осіб із різних міжнародних організацій, а також акредитовані закордонні журналісти з 40 країн світу.
 
Пильна увага міжнародних організацій до виборів у Казахстані була спричинена зацікавленістю світової спільноти тим, наскільки чесно і відкрито вони пройдуть. Вибори президента в Казахстані визнані світовою спільнотою законними і організованими. Незважаючи на деякі недоліки і дрібні порушення, міжнародні спостерігачі дали високу оцінку організації і проведенню виборів президента в Казахстані 2019 року.
 
Так, глава місії спостерігачів ПА ОБСЄ Маргарет Кінер-Неллі, назвала позитивом конструктивний діалог і взаєморозуміння спостерігачів з місцевою владою. Крім цього, вона відзначила як видатну подію те, що вперше на пост глави держави балотувалася жінка — представник Партії демократів Данія Еспаєва.
 
Спеціальний координатор і глава місії короткострокових спостерігачів ОБСЄ Георгій Церетелі підсумував, що, незважаючи на високий рівень організації виборів у найкоротші строки, до кандидатів були висунуті досить високі вимоги: мати досвід роботи не менше п’яти років у державних органах.
 
Американські спостерігачі Деніел Вітт і доктор Аріель Коен дали таку оцінку виборів: вони пройшли в прозорому форматі, не було зафіксовано значних порушень міжнародних норм виборчого права.
 
Новообраний президент Казах­стану Касим-Жомарт Токаєв отримав численні привітання і напутні слова від своїх колег із різних країн світу. Одним із перших зателефонував Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш і дав оцінку Токаєву як «досвідченому політику», назвавши його другом.
 
Голова Європейської ради Дональд Туск в офіційному привітанні на сайті Євроради висловив надію на те, що новий президент буде сприяти розвитку і зміцненню партнерських відносин ЄС із Казахстаном. А також акцентував увагу на новій стратегії ЄС у Центральній Азії і на розширенні подальших можливостей для партнерства.
 
Незадовго до самих виборів Дональд Туск з офіційним візитом відвідував Казахстан, зустрічався з Токаєвим, який тимчасово виконував обов’язки президента країни. У ході візиту високі гості відвідали меморіально-музейний комплекс «АЛЖИР» поблизу столиці Казахстану, вшанували пам’ять жертв політичних репресій.
 
Голова Європейської ради зазначив: «Євросоюз — це перший торговий партнер Казахстану й іноземний інвестор. Ваша країна є мостом між Європою і Сходом, ми пропонуємо поглибити партнерство в сфері енергетики, транспорту і цифрових комунікацій. Угода про розширене партнерство між ЄС і Казахстаном скоро буде ратифікована всіма країнами союзу, і ми вже почали реалізацію».
 
У цілому багато експертів, політологів та економістів зійшлися на думці, що для країн Європи і США обраний президент Касим-Жомарт Токаєв — гідна політична фігура, від якої залежатиме майбутня плідна співпраця Казахстану з іншими країнами 
світу.