Росія знову скликає засідання Радбезу ООН через закон про українську мову

03.07.2019
Росія знову скликає засідання Радбезу ООН через закон про українську мову

Речник постійного представництва України при ООН Олег Ніколенко.

Москва вирішила вдруге скликати засідання Ради Безпеки ООН через закон про українську державну мову.
 
 
Про це ввечері у понеділок, 1 липня, повідомив речник постійного представництва України при ООН Олег Ніколенко.
 
 
«Незабаром на нас чекає другий акт театру абсурду в Раді Безпеки ООН. Делегація РФ повторно звернулася щодо обговорення українського мовного закону в Радбезі ООН. Сьогодні під час погодження програми роботи на поточний місяць таке засідання попередньо запланували на 16 липня», — цитує його «Радіо «Свобода».
 
За словами Ніколенка, формальним приводом для скликання засідання стало набрання законом чинності. «Хоча всі розуміють, що Москву цікавить не стільки закон про мову, скільки будь-яка нагода для дестабілізації ситуації в Україні. Українська делегація в ООН неодноразово заявляла, що мовний закон є внутрішнім питанням нашої держави. Рада Безпеки до нього не має відношення», — наголосив Ніколенко.
 
Він повідомив, що Україна разом із партнерами використає це засідання Радбезу, щоби порушити питання звільнення українських моряків і політичних в’язнів, обстрілів на Донбасі, а також відповідальності Росії за катастрофу літака МН17.
 
Це вже друга спроба РФ скликати засідання Радбезу ООН через закон про українську мову. Вперше Москва звернулась із цього приводу до голови Ради Безпеки ООН в середині травня, але ця пропозиція була заблокована 20 травня делегаціями Сполучених Штатів Америки та європейських держав.
 
Верховна Рада України ухвалила закон про державну українську мову 25 квітня, а 15 травня його підписав президент Петро Порошенко. Новий закон закріплює за українською статус єдиної державної мови, яка є обов’язковою для органів державної влади та публічних сфер на всій території держави. Спроби просувати на території України ідею багатомовності закон прирівнює до дій, спрямованих на повалення конституційного ладу. Дія закону не поширюється на приватне спілкування та мову релігійних обрядів.
 
Утiм Кремль відчуває слабкість i некомпетентність нової української влади, тому намагається бити в особливо чутливі місця. Дивним (чи не зовсім) збігом обставин того ж дня виявилася заява керівника офісу президента України Андрія Богдана про можливість запровадження на Донбасі російської мови як регіональної.
 
Це той випадок, коли заяви української та російської сторін виявилися на диво синхронними. Не змінює цю «зворушливу» картину єдності і те, що представник президента у Верховній Раді Руслан Стефанчук в ефірі телеканала ICTV 1 липня наголосив, що слова Андрія Богдана варто трактувати як його «особисту позицію».