Собор славнозвісної Зарваниці набув почесне звання Малої базиліки

03.07.2019
Собор славнозвісної Зарваниці набув почесне звання Малої базиліки

Комплекс будівель святої Зарваниці. (Фото з сайта caritas.te.ua.)

Позавчора у Марійському духовному центрі села Зарваниця Теребовлянського району Тернопільщини, одній з найбільших християнських святинь України, відбулися урочини з нагоди набуття нового статусу тамтешнім собором Зарваницької Матері Божої.
 
 
Згідно зi спеціальним декретом, виданим Папою Римським, відтепер він носитиме почесне звання Малої базиліки.
 
 
Відповідний документ оприлюднив у Зарваниці апостольський нунцій України архієпископ Клаудіо Ґуджеротті.
 
«Для того, щоб підкреслити, яким важливим берегом, пристанню для українського народу є Зарваниця, цей собор сьогодні отримає ім’я на весь світ, стане малою Папською базилікою. Це означає, що цей храм отримає визнання Вселенської Церкви.
 
Святіший Отець наче вказує; якщо хтось хоче врятуватися серед бурі житейського моря, прямуйте до Зарваниці. Ваша Мати там чекає!» — цитує слова з проповіді також присутнього на урочистостях глави Української греко-католицької церкви Блаженнійшого Святослава (Шевчука) пресслужба Марійського духовного центру.
 
Назва титулу «Мала базиліка», що надається католицьким храмам Папою Римським, походить від наз­ви своєрідного архітектурного стилю.
 
Однак уже понад два століття присвоюється зовсім не за якусь особливість зовнішнього вигляду будівлі, а як оцінка активності священнослужителів та парафіян храму. Досі в Україні було лише три таких — базиліка Успіння у Львові, базиліка Воздвиження Чесного Хреста в Чернівцях та базиліка Святого Апостола Петра в Одесі.