Лідери ЄС на позачерговому саміті не змогли домовитись про розподіл головних посад в Єврокомісії

02.07.2019
Лідери ЄС на позачерговому саміті не змогли домовитись про розподіл головних посад в Єврокомісії

Емманюель Макрон, Дональд Туск та Ангела Меркель.

30 червня лідери країн ЄС зібралися на позачерговий саміт, щоб обговорити кандидатури керівників основних інституцій блоку після травневих виборів до Європарламенту.
 
 
Але оскільки їм так і не вдалося узгодити кандидатуру наступного президента Європейської комісії, у роботі саміту було оголошено перерву.
 
 
Про це повідомив у ніч на понеділок у «Твіттері» представник президента Європейської Ради Пребен Ааманн.
 
 
Глава Європейської Ради Дональд Туск уночі, 1 липня, перервав консультації щодо узгодження претендента на посаду нового керівника Єврокомісії через неможливість досягти згоди щодо жодної із запропонованих кандидатур. Хоча перед цим він провів індивідуальні консультації з кожним із 28 присутніх на позачерговому саміті ЄС у Брюсселі глав держав і урядів.
 
Перед початком саміту канцлерка Німеччини Анґела Меркель і президент Франції Еммануель Макрон схвалили кандидатуру нідерландського соціал-демократа Франса Тіммерманса. Однак країни Вишеградської групи (Польща, Угорщина, Словаччина і Чехія) не погодились із цим, повідомляє агенція «Рейтер». 
 
По-перше, Вишеградська четвірка не хоче бачити на найвищій посаді в Євросоюзі людину, яка, на думку представників цих східноєвропейських країн, виступає за масовий прийом мігрантів. Про що, до речі, і сам Тіммерманс неодноразово згадував під час дебатів. 
 
По-друге, Тіммерманс допік лідерам Угорщини, Польщі та Чехії частими критикою та нагадуваннями про відхід окремих лідерів цих країн від принципів верховенства права та засад демократії. Йдеться передусім про угорського прем’єр-міністра Віктора Орбана та лідера польської правлячої партії «Право і справедливість» Ярослава Качинського.
 
З цих же причин кандидатуру Тіммерманса відхилила також Італія. Угорський прем’єр Орбан прямо назвав можливе призначення Тіммерманса «серйозною історичною помилкою». Тіммерманс, до речі, нині обіймає пост віце-голови Європейської Комісії.
 
Для виходу  з  глухого кута До­­­­­-нальд Туск запропонував інших кандидатів, у тому числі президента Світового банку Крісталіну Георгієву, представника ЄС на переговорах із Лондоном щодо «Брекзиту» Мішеля Барньє, а також прем’єр-міністра Ірландії Лео Варадкара. Однак жоден із кандидатів не отримав достатньої підтримки. Раніше з кола претендентів на посаду вибув також німецький політик Манфред Вебер, якого підтримува­ла Ангела Меркель.
 
У будь-якому випадку, консенсусу мають досягти до завтра, 3 липня, оскільки на середу призначено затвердження в Європарламенті узгодженого кандидата на найвищу посаду в ЄС.