Біля Міносвіти протестували проти призначення Згуровського очільником КПІ

02.07.2019
Біля Міносвіти протестували проти призначення Згуровського очільником КПІ

До мітингувальників вийшов перший заступник міністра освіти й науки Павло Хобзей.

Українське студентство неодноразово доводило, що є серйозною рушійною силою.
 
 
Вкотре в цьому можна було днями переконатися: під стінами Міністерства освіти і науки відбулася акція протесту проти призначення ректором Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» Михайла Згуровського.
 
 
Наразі Згуровський — в.о. ректора, заявили активісти, адже контракт у нього закінчився, але Міносвіти не хоче його звільняти. Нагадаємо, що 5 червня відбулися вибори на посаду ректора КПІ й 80,26% учасників голосування віддали голоси за Михайла Згуровського.
 
«Зараз Міносвіти є об’єктом, а не суб’єктом приймання рішень, — говорить співзасновник ГО STUDWATCH Олексій Ярильченко,— вони чекають, що хтось прийде й вирішить їхні проб­леми — подасть звернення до правоохоронних органів і після того, як ректора покарають, у міністерстві скажуть: «Добре, тепер ми будемо розбиратися й дивитися, що ж робити далі». Але ж міністерство має бути тією структурою, яка здатна викорінювати ректорів-феодалів. І, ми, за великим рахунком, зараз бунтуємо не стільки проти Згуровського, скільки проти такої системи: системи освіти, де посада ректора — це спосіб неконтрольованої наживи. 
 
В Україні, на жаль, набагато престижніше стати не, скажімо, міністром освіти чи якимось високим держслужбовцем, а ректором ЗВО, й багато років сидячи на посаді — грабувати. Університети, які очолюють такі ректори, зруйновані вщент і їхні керівники продовжують розвалювати освіту. Тому ми й виходимо на протести, щоб такі акценти в цій царині змінилися! Ми хочемо, щоб, врешті-решт, міністерство призначило перевірку діяльності КПІ, зокрема перевірили декларації ректора, порушення ним умов контракту. Ми зареєстрували звернення до Міносвіти, де сказано, що на час перевірки Згуровського мають відсторонити від виконання обов’язків ректора».
 
Інший протестувальник, професор Сергій Досенко, який багато років працює в КПІ за сумісництвом і займається антиплагіатною діяльністю, зазначив, що за останні декілька років міністерство підтвердило, що воно зацікавлене в збереженні ситуації, яка призводить до занепаду і науки, і освіти в Україні.
 
«Згуровський є членом атестаційної комісії за якою чимало злочинів саме через підтримку плагіату, — емоційно сказав пан Досенко, — і в цю комісію входить зграя псевдонауковців, які підтримують інших псевдонауковців і все це прикривається нібито законом. А крім того, в багатьох дисертаціях — відверта псевдонаука, і ректор Згуровський підтримує такі наукові «досягнення».
 
До протестувальників вийшли представники Міносвіти, зокрема й перший заступник міністра Павло Хобзей, який запросив як мітингувальників, так і журналістів у будівлю на «круглий стіл».
 
Після перемовин один із випускників КПІ заявив, що в міністерстві сказали, що діють у рамках чинного законодавства, хоча це фактично є бездіяльність: законодавство не зобов’язує проводити перевірку університету — вони й не проводять. Те саме відбувається й стосовно контракту ректора Згуровського та недостовірної інформації його декларування (Нац­агенство запобігання корупції). «Я не знаю жодного випадку, — сказав активіст, — коли б Міністерство за виявлення фактів порушення законів відсторонило від виконання обов’язків того чи іншого ректора чи хоча б виписало йому догану.
 
Загалом по Україні основних університетів (без державних філій) — 160. І лише по КПІ ми «накопали» порушень на мільйони. А на решту університетів можна цю картину екстраполювати, аби зрозуміти, які оборудки там крутяться. Наприклад, аудиторії в КПІ використовуються   компаніями Згуровського».
 
Для об’єктивності зазначимо, що на мітингу були й, як вони представилися, студенти КПІ з плакатами на підтримку Згуровського, якими, щоправда, керували... представники профкому цього закладу.