Ердоган втратив Стамбул: уперше за 17 років кандидат від правлячої партії програв вибори мера

25.06.2019
Ердоган втратив Стамбул: уперше за 17 років кандидат від правлячої партії програв вибори мера

Екрем Імамоглу переміг суперника з іще більшим відривом.

Уперше за останні 17 років кандидат від правлячої партії Туреччини програв муніципальні вибори в найбільшому місті країни Стамбулі.
 
 
За оприлюдненими даними центрви­борчкому, кандидат від головної опозиційної Народно-республіканської партії Екрем Імамоглу набрав 54% голосів, а його суперник — експрем’єр та ексспікер парламенту Біналі Йилдирим — від Партії справедливості та розвитку президента Ердогана, отримав на 9% менше. 
 
 
«Ми вибудуємо у цьому місті демократичну систему влади. Ми повернемо в місто справедливість. У Стамбулі буде демократія», — заявив новообраний мер Стамбула. 
 
Поразка на виборах боляче вдарить і по самому президенту Реджепу Таїпу Ердогану. Стамбул — ключове місто для Ердогана. Він сам починав тут велику політичну кар’єру, перемігши на виборах мера в 1994 році. Крім того, величезний мегаполіс iз населенням близько 17 мільйонів людей — фінансовий, культурний і економічний центр Туреччини.
 
Результати виборів мера в березні цього року, перемогу на яких також здобув Екрем Імамоглу, були анульовані. ЦВК країни пояснила це тим, що деякі члени виборчих комісій були призначені не з-поміж держслужбовців, а також через наявність непідписаних протоколів.
 
Після цього Народно-республіканська партія заявила, що знову висуне на повторних виборах кандидатуру Екрема Імамоглу. Цього разу відрив Імамоглу від опонента склав понад 775 тисяч голосів, у порівнянні з лише 13 тисячами у березні.
 
49-річний Екрем Імамоглу представляє опозиційну Народно-республіканську партію Туреччини, яка є найстарішою у країні і яку Ердоган намагався змести з політичної арени країни. А тепер вона отримала нове дихання. 
 
У Стамбула є два основні чинники впливу на країну — економічний і політичний, пояснює у своєму коментарі Бі-Бі-Сі. Перший полягає в тому, що бюджет міста становить близько 8,8 мільярда доларів. Це перевищує суми, які виділяються на більшість міністерств, наприклад охорони здоров’я або юстиції.
 
Географічно — це місто, але у фінансовому плані воно відокремлене і фактично функціонує як держава. Крім того, Стамбул привертає великі обсяги міжнародних інвестицій і багатьох великих бізнесменів, які можуть надати серйозну підтримку і стати основою електорату того чи іншого кандидата. У Стамбулі живуть представники майже всіх верств населення країни. Там є багаті й бідні, середній клас і іммігранти — це своєрiдна демографічна вибірка всієї Туреччини.
 
З політичної точки зору, пост мера Стамбула — це відмінний старт для подальшого кар’єрного зростання. Досить згадати, що коли сам Ердоган iз 1994 по 1998 роки обіймав цю посаду, він не раз повторював: «Якщо ти переміг у Стамбулі, ти переміг у Туреччині».