Автору підручника з історії подзвонили з вказівкою змінити термін «російсько-українська війна» на «громадянський конфлікт»

25.06.2019
Автору підручника з історії подзвонили з вказівкою змінити термін «російсько-українська війна» на «громадянський конфлікт»

За словами Лілії Гриневич, авторам підручника з історії настійливо рекомендують називати війну на сході України громадянським конфліктом.

Зміни, пов’язані з приходом до влади нової команди, завжди тією чи іншою мірою спричиняють потрясіння.
 
 
Але наскільки ці зміни корисні для держави — вже інше питання.
 
 
На жаль, одним із неприємних і обурливих фактів для українців стала новітня ЦВ («цінна вказівка») новоспечених провладних бюрократів від освіти.
 
Ефект «бомби», що розірвалася, мало повідомлення, оприлюднене міністром освіти та науки Лілією Гриневич: «Цими днями одному з моїх колег, автору «Новіт­ньої історії України» — підручника для 11-го класу, який уже отримав гриф міністерства — подзвонили і сказали: «Ви повинні змінити у вашому підручнику термін «російсько-українська війна» на «громадянський конфлікт». Коли він відповів: «Я не буду цього робити, і мій підручник уже отримав гриф Міністерства освіти», йому заперечили: «Но сейчас ситуация идеологически меняется!» 
 
Дуже шкода, що пані міністр не уточнила, від якого саме «ЗЕрозумника» надійшов дзвінок, проте додала, що «пропагандисти реваншистських ідей виходять із тіні і прагнуть впливати на українську освіту, медіа і політику».
 
Якщо справи підуть так і далі, то нас скоро «проситимуть» називати тих же колаборантів-сепарів — повстанцями, а окупантів із РФ — миротворцями. І якщо чинна влада думає, що суспільство буде мовчки «ковтати» подібні випади, то дуже помиляється — українці за ці більш ніж п’ять років російсько-української війни стали зовсім іншою нацією!..
 
Не варто також забувати, що цілий потік різноманітних книжок (із тиражами у десятки тисяч) iз Росії «штурмує» наші кордони: цей шквал російськомовної літератури як для дорослих, так і для дітей намагаються хоч якось обмежити в управлінні дозвільної процедури контролю за розповсюдженням виробничої продукції Держкомтелерадіо й відсіяти явно антиукраїнську й пропагандистську друковану продукцію, але, на жаль, занадто багато зацікавлених чиновників та вітчизняних видавництв-посередників всіляко чинять цьому опір.