Печуться люди, рве мости: що готує українцям погода у найближчий час

21.06.2019
Печуться люди, рве мости: що готує українцям погода у найближчий час

Де б його сховатися? (Фото з сайта tsn.ua.)

Стовпчик термометра вдень не лише на півдні країни i впродовж останніх днів доходить до рекордної по­значки 37 градусів вище нуля.
 
 
За повідомленням синоптиків, така аномально спекотна погода у червні спостерігається на Херсонщині, Миколаївщині та Одещині вперше за останні 72 роки.
 
 
Як повідомляє народний синоптик Наталія Діденко, найближчими днями спека докучатиме мешканцям Дніпропетровщини, східної та південної частин України.
 
 
Натомість у західних обіцяють навіть дощі з грозами, утім температура повітря все одно не опуститься нижче +30 градусів. Незначні похолодання й свіжість очікуються лише на початку наступного тижня, 24 та 25 червня.
 
Попри  аномальну спеку на Львівщині та Херсонщині все ще залишаються підтопленими понад 100 домогосподарств i десятки житлових будинків.
 
До епіцентру стихійного лиха потрапили села Козачі Лагері та Нова Маячка Олешківського району Херсонської області. За повідомленням прес-служби Державної служби України з надзвичайних ситуацій, рівень води у постраждалих районах поступово йде на спад, але все ще не дає людям нормально жити та працювати. 
 
На Івано-Франківщині на початку тижня стихія зруйнувала 15 мостів, під водою опинилася 1 тисяча 835 га сільгоспугідь i 170 га пасовищ. У деяких місцях рівень річок піднявся на 4 м, а в селі Бережниця Калуського району зливою змило дорогу.
 
У Херсонській області депутати міської ради підтримали рішення Експертної комісії Державної служби України з надзвичайних ситуацій та оголосили надзвичайну ситуацію в Олешківському районі, де унаслідок безперервного сезону гроз люди сім днів сиділи без води та електроенергії. Депутати були змушені внести зміни до обласного бюджету, щоб постраждалі від стихії жителі Херсонщини змогли отримати матеріальну компенсацію за збитки.
 
За попередніми підрахунками, інфраструктурі степової області завдано збитків на 13-15 мільйонів гривень. Форсмажорні погодні умови додали серйозних проблем садівникам та городникам Херсонщини: аграрії втратили 20-25% врожаю.  Благо, з баштанними ситуація краща, бо кавуни та дині у період до­зрівання більше потребують вологи, аніж сонця.
 
— Від граду постраждали локальні посадки, але в цілому урожай збережено, — розповів Володимир Лимaр, директoр південної дослідницької cтaнції баштанництва НААН Укрaїни, що у Гoлoприcтaнcькому рaйoні. — У нинішньому сезоні врожай кавунів та динь очікується на рівні минулого року. 
За словами аграріїв Херсонщини, набагато більше їх зараз турбує довгостроковий прогноз погоди. Адже, якщо вірити народним синоптикам, у другій половині серпня на півдні України можливі сильні дощі, а наприкінці вересня — навіть заморозки.