У звенигородському селі виготовляють 10 видів сиру

21.06.2019
У звенигородському селі виготовляють 10 видів сиру

У Неморожі — як в Італії.

На Черкащині, в селі Неморож Звенигородського району, виготовляють такі сири, які смакують не лише в області, а й у столиці.
 
 
Як повідомили «УМ» у Черкаській облдержадміністрації, десять видів сирів, тонна пере­робленого молока за добу — це щоденна робота звенигородського молочного кооперативу «Дружба плюс», який два роки працює у Неморожі.
 
 
За словами керівника цього підприємства Олександра Фесенка, історія сироваріння розпочалася у «Дружбі плюс» наприкінці вересня 2017 року. Саме тоді тут налагодили виробництво й продаж твердих i м’яких сирів, якість яких постійно перевіряє власна лабораторія.
 
Серед неморожівських сирів — рікота, моцарела за власною технологією, гауда за голландською рецептурою, «вершковий» зі спеціями, маскарпоне, плавлений сир і масло.
 
Олександр Фесенко каже, що цю та іншу продукцію під торговою маркою Familycheese знають споживачі всієї України.
 
І додає: зараз кооператив переробляє до тонни молока за добу. Однак, закупивши додаткове обладнання, можна буде збільшити цей показник до 4 тонн, як це, власне, й закладено в проекті будівництва.
«Ми втілювали виробництво сирів за європейськими стандартами: на одну рамку заїжджає молоко, а з іншої вже відвантажуємо готову продукцію. Звісно, ми могли би почати з ферми, втім переробка дає можливість побачити і показати людям уже готову продукцію. Тож зараз співпрацюємо з місцевою фермою, де закуповуємо молоко», — наголошує пан Олександр.
 
Як зазначає перший заступник голови Черкаської ОДА Тарас Висоцький, якість i технологічність — ось основні принципи роботи кооперативу «Дружба плюс», який поставив і тримає високу планку.
 
Загалом, кажуть у Черкаській ОДА, підтримують місцевого виробника на обласному й районному рівнях. Приміром, у межах обласної програми підтримки розвитку сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів та сімейних фермерських господарств до 2020 року в обласному бюджеті тільки на цей рік передбачено 2 мільйони гривень для фінансової підтримки на умовах співфінансування. Розмір бюджетних коштів у такому співфінансуванні — 70%.