Життя у мертвому місті: за чим їдуть іноземні туристи до Чорнобильської зони відчуження

19.06.2019
Життя у мертвому місті: за чим їдуть іноземні туристи до Чорнобильської зони відчуження

Прип’ять ожила завдяки туристам.

«Мертва» Чорнобильська зона вже давно не є такою мертвою, як це склалося в стереотипах.
 
 
Сьогодні зона відчуження — відомий туристичний об’єкт, куди їдуть за пошуком гострих відчуттів і нових вражень.
 
 
А після приголомшливого успіху американського серіалу «Чорнобиль» українські фірми, які організовують тури до зони відчуження, розраховують на збільшення напливу сюди іноземних туристів, повідомляє «Німецька хвиля».
 
За даними туристичних агентств, після прем’єри серіалу кількість запитів на відвідування зони відчуження вже зросла на 40 відсотків, повідомила агенція «Рейтер». 
 
Груповий тур до зони відчуження коштує 100 євро з людини. Для іноземця — зовсім символічна ціна. У кіосках на КПП «Дитятки», яке відмежовує «велику Україну» від «зони», все свідчить про добре налагоджений бізнес. Тут стоять кіоски з відповідною сувенірною продукцією: радянськими протигазами, магнітами на холодильник, футболками і навіть презервативами з символікою ЧАЕС. Головний туристичний об’єкт зони — евакуйоване місто Прип’ять, де можна на власні очі побачити будинки, в яких жили заступник головного інженера з експлуатації АЕС Анатолій Дятлов і пожежник Василь Ігнатенко, що стали всесвітньо відомими завдяки серіалу «Чорнобиль». Проте той, хто очікує побачити справді мертве місто-привид, будуть навіть дещо розчаровані — вулиці покинутої Прип’яті кишать туристами. «Ми думали побачити дійсно безлюдне місце, а тут спражній масовий туризм, — каже «Німецькій хвилі» турист із ФРН Адріан. Проте побувавши в Прип’яті, він зізнається, що не шкодує про відвідання міста. «Все побачене дійсно пригнічує, але, з іншого боку, дуже цікаво спостерігати, як швидко природа відвойовує своє». «Я б усім порадив приїхати і побачити це на власні очі, — додає інший турист iз Німеччини Ерік. — Зрозуміти, що відчували люди, які тут жили і раптом були змушені покинути свої домівки. Чорнобиль залишиться в моїй пам’яті надовго».
 
 Покинутий парк розваг користується особливою популярністю в приїжджих. 
 
Торік зону відчуження відвідали 72 тисячі туристів, а цьогоріч туроператори очікують прийняти вдвічі більше людей. Зацікавлення нашою «зоною» відчулося, щойно завершився серіал. От тільки туроператорів хвилює той факт, що всі ці роки нічого не робилося для того, аби зберегти Прип’ять — це унікальне місто-музей і пам’ятку про найбільшу катастрофу в історії люд­ства. Час, природа, мародери і вандали упродовж багатьох років робили свою згубну справу. «Це дуже неправильне ставлення до Прип’яті як історичної пам’ятки, — каже «Німецькій хвилі» гід у Чорнобильській зоні Микола Фомін. — Гадаю, що при належному догляді житття Прип’яті можна якщо не зберегти, то продовжити в рази. Якщо ж ситуація не зміниться, то років через десять ми її просто втратимо».
 
Небайдужі активісти навіть порушили питання про те, щоб внести Прип’ять до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Відповідна петиція минулого тижня також з’явилася на сайті президента України. 
 
Тим часом сценарист та головний продюсер серіалу «Чорнобиль» Крейг Мезін звернувся через свій «Твіттер» до туристів, які відвідують Прип’ять та його околиці, з проханням ставитися з «повагою до всіх, хто постраждав і пожертвував собою» там. Так він відреагував на деякі фотографії з зони відчуження, які туристи викладають у соціальних мережах. Зокрема, одна молода жінка запостила в «Інстаграмі» своє фото у спiдньому. «Будь ласка, пам’ятайте, що там сталась страшна трагедія», — додав Мезін.