Пасічники по всій Україні скаржаться на рекордний мор бджіл

19.06.2019
Масова загибель бджіл по Україні цього року — справжя катастрофа не лише для власників пасік. Вона, безумовно, позначиться й на урожайності плодових та городніх культур, на самопочутті лісових покровів. Симптоматично, що мор, спричинений шкідливими агрохімічним засобами, починаючи з квітня, накрив усі регіони.
 
У Хмельницькій області нещодавно знову загинули кілька сотень бджолосімей. У селі Шевченко, що за 10 кілометрів від Славути, пасічник поскаржився на загибель своїх медоносних трудів­ниць: після посівної не дорахувався 40 бджолосімей.
 
Пасічники з Шевченко, Міньковець і Перемишля подали проби загиблих комах та ґрунту і насіння рослин із сусідніх полів до лабораторії. Тим часом агрокомпанія, що орендує землі навколо сіл із мертвими бджо­лами, стверджує, що обробляє посіяну тут сою лише дозволеними засобами.
 
Бджоляр Андрій Данилюк оприлюднив результати лабораторних досліджень iз Київського інституту екогігієни і токсикології: у посівному насінні сої з сусіднього поля виявлено три види пестицидів, які цілком збігаються із залишками отрути в підморі бджіл.
 
Зокрема, пестицид інсектицидної дії фіпроніл iз його пасіки перевищував смертельну для комах дозу в 15 разів. Та  навіть маючи на руках докази внесеної у землю отрути, агрокомпанія не поспішає відшкодовувати збитки. Там засумнівалися в об’єктивності аналізів. Незадовго до того на Сумщині у 52 пасічників масово загинули бджоли, їм теж доведеться пройти всі кола судового пекла, намагаючись компенсувати збитки.
 
На щастя, не всі свідомі чи випадкові бджоловинищувачі відхрещуються од відповідальності. Так, фермер з Одещини погодився виплатити пасічникам Болградського району компенсацію за бджіл, які загинули від отруєння пестицидами.
 
Постраждалі місцеві бджолярі зустрілися з керівником ПСП «Агропродукт» Георгієм Калаяновим, мирно обговорили проблему і розмір компенсації з відшкодування збитків.
 
«Ми з одного села, нам не потрібні конфлікти. А тому домовилися між собою. В майбутньому будемо доводити до відома всіх, у тому числі й ЗМІ, обережніше оброблятимемо поля», — прокоментував ситуацію сам фермер.
 
Один iз потерпілих бджолярів, Олександр Червенков, підтвердив, що досягнуто домовленості про співпрацю і недопущення подібних ситуацій. Тому бджолярі одразу забрали свою заяву, подану до правоохоронних органів.
 
Нагадаємо, що, за офіційними науковими даними, якби не було бджіл-запилювачів, то 75 відсотків продовольчих культур, що вирощують у світі, просто не існувало б. По всьому світу проводять кампанії на підтримку цих комах. Ми навіть не підозрюємо, наскільки великий вплив бджоли мають на наш світ, особливо ж на сільське господарство і пов’язаний iз ним бізнес.