Артем Далакян утретє захистив титул чемпіона світу за версією WBA

19.06.2019
Артем Далакян утретє захистив титул чемпіона світу за версією WBA

Артем Далакян перед боєм. (Фото з сайта unian.net.)

Українські ринги давно не бачили титульних поєдинків: брати Клички билися в Україні тільки на початку своєї кар’єри, свій чемпіонський шлях продовжили на іноземних рингах, а знамените тріо «Ломаченко, Усик, Гвоздик» взагалі всі бої за чемпіонські звання проводять за кордоном, а то й за далеким океаном.
 
 
Тому Артем Далакян вже вкотре повернув до України справжнє боксерське свято.
 
 
Минулої суботи у столичному КВЦ «Парковий» наш боксер утретє захищав звання чемпіона світу за версією WBA в найлегшій ваговій категорії (до 50,8 кг). Суперником українця став Саравут Таворнхам (20–2, 15 КО) з Таїланду.
 
Далакян вийшов у ринг із неймовірною фізичною підготовкою, зі стартових хвилин першого раунду стало зрозуміло, що бій не пройде повну дистанцію, перемога українця — це тільки питання часу. Так і сталося: увесь бій Далакян виснажував суперника своїми ударами та своєю швидкістю і в 10-му раунді арбітр зупинив одностороннє побиття і як результат — перемога технічним нокаутом. 
 
Артем Далакян залишився непереможним: на його рахунку 19 поєдинків, 19 перемог, із них 14 нокаутом. Після бою українець сказав, що прагне боксувати за чемпіонські пояси інших версій. Побажаємо нашому співвітчизнику успіху в реалізації його планів, тим паче, що для цього в нього є всі якості, а далі — справа за промоутерами. 
 
Один чемпіон пояси зберігає, а інший — втрачає. Йдеться про Олександра Усика, адже він більше не чемпіон світу у крузервейті. Так-так, ви не помилилися і все правильно прочитали. Спочатку Олександр відмовився від титулу WBA, а згодом організації WBC та WBO одна за одною позбавили його своїх поясів. І ось днями менеджер українця Егіс Клімас повідомив, що його підопічний сам добровільно відмовився від останнього чемпіонського пояса за версією IBF.
 
«Усик дякує IBF за всю підтримку під час його чемпіонства у важкій вазі і тим самим повідомляє IBF про те, що в майбутньому він виступатиме в суперважкому дивізіоні», — написав Егіс Клімас на своїй сторінці в Instagram. 
 
Сам Усик не горює з цього приводу, а навпаки, коментує  з гумором: «Чому легко віддаю? Все нормально, нехай хлопці боксують. Я йду в суперваговики, навіщо мені тримати ці пояси? Я ж їх виграв — все, вони вже мої. А зараз нехай хлопці боксують за ці пояси. Мені здається, це трохи по-жлобськи — переходити в суперважку вагу і утримувати пояси», — говорить Олександр.
 
Таким чином, за титули, які залишив Усик, боролися скривджені ним же боксери. Титул за версією WBO здобув латвієць Майріс Брієдіс, а пояс IBF відійшов у руки до Юніера Дортікоса. До слова, саме Дортікос та Брієдіс зійдуться у фіналі другого сезону всесвітньої боксерської суперсерії.
Але не все так сумно, як здається на перший погляд.
 
За версією світової боксерської ради (WBC) Олександр Усик посів друге місце в рейтингу кращих чемпіонів світу в першій важкій вагові категорії за всю її історію. Наш боксер поступився тільки легендарному Евандеру Холіфілду.
 
Топ-5 чемпіонів світу за версією WBC у першій важкій вазі:
 
1. Евандер Холіфілд (США).
2. Олександр Усик (Україна).
3. Хуан Карлос Гомес (Куба / Німеччина).
4. Девід Хей (Велика Британія).
5. Тоні Беллью (Велика Британія).
А Олександр Усик наразі продовжує відновлюватись після травми. Ми всі з нетерпінням чекаємо на його дебют у суперважкій ваговій категорії.