Путін звільнив двох генералів поліції нібито через справу журналіста Івана Голунова

14.06.2019
Президент РФ Володимир Путін звільнив із органів двох генерал-майорів поліції, повідомляє сайт Кремля.
 
 
Йдеться про начальника управління контролю за обігом наркотиків московського МВС Юрія Дев’яткіна та голову управління МВС Москви по Західному адміністративному округу.
 
 
Вони були начальниками поліцейських, які брали участь в справі журналіста видання «Медуза» Івана Голунова, а про звільнення клопотав глава російського МВС Володимир Колокольцев.
 
Івана Голунова затримали 6 червня і звинуватили в збуті наркотиків. Голунов пов’язував арешт із професійною діяльністю та стверджував, що наркотики йому підкинули. Журналістська спільнота Москви стала на захист репортера.
 
Зокрема, три провідні ділові газети Росії — «Вєдомості», «Коммєрсант» і РБК — в понеділок, 10 червня, вийшли з однаковою першою шпальтою на підтримку журналіста-розслідувача, розмістивши напис «Я/Ми Іван Голунов». Коли про готовність вийти на вулиці оголосили громадські організації, Голунова хутко випустили «в зв’язку з недоведеністю вини».
 
Цим самим поліцейські практично визнали, що справді самі намагалися сфальсифікувати справу проти журналіста і підкинули йому наркотики. Проте народний гнів це не зупинило. В середу, 12 червня, в Москві працівники ЗМІ та громадськість вийшли на акцію протесту.
 
Під час сутичок із поліцією було затримано понад півтисячі людей. Серед них — опозиціонер Олексій Навальний, журналісти видань «Медуза», «Дождь», Рейтер, «Коммєрсант» та головний редактор «МБХ-Медіа».
 
Сьогодні телеканал «Дождь» повідомив, що одного з затриманих — підлітка 2001 року народження — госпіталізували просто з відділку поліції. Хлопця побили, намагаючись відібрати в нього фотокамеру. Після такої «виховної роботи» його забрала швидка з різними травмами, в тому числі й обличчя.
 
Загалом під час акції спротиву було затримано семеро неповнолітніх, повідомила Громадська спостережна комісія. Активісти цієї організації вже зареєстрували скаргу на застосування насилля до підлітка, розпочато перевірку.