В окупованому Криму за звинуваченням у тероризмі незаконно затримали восьмеро кримських татар

12.06.2019
В окупованому Криму за звинуваченням у тероризмі незаконно затримали восьмеро кримських татар

Десятки дітей кримських татар позбавлені батьківської опіки «стараннями» російських терористів-окупантів Криму.

У Криму не вщухає репресивна машина: після серії обшуків співробітники ФСБ затримали представників кримсько-татарського народу за підозрою в організації осередків організації «Хізб ут-Тахрір», яка заборонена на території Росії.
 
 
Київський «райсуд» Сімферополя вже заарештував до 5 серпня чотирьох із восьми затриманих кримських татар, для інших в’язнів обере запобіжний захід на днях.
 
 
Фахівці громадського об’єднання «Кримська солідарність» поінформували, що наразі російські силовики незаконно утримують під вартою Ескендера Сулейманова, Ризу Омерова, Айдера Джеппарова, Ельдара Кантемирова, Руслана Нагаєва, Руслана Месутова, Ленура Халілова.
 
Як розповіла кримська журналістка та активістка Ліля Буджурова, арешт чоловіків означає, що ще вісім родин iз маленькими дітьми представників кримсько-татарського народу залишилися без годувальника.
 
— Таке відчуття, що у Криму йде війна — стільки у нас зараз сиріт при живих батьках, — обурюється Буджурова. — Бездушна державна машина, затримавши (а деяких уже й заарештувавши) ще 8 кримських татар, знедолила їхнiх 16 дітей та одного ненародженого. Якщо до сьогоднішнього дня під опікою нашого народу, який здійснює її через громадську ініціативу «Бизим балалар» («Наші діти»), перебувало 154 дитини ув’язнених кримських татар, то відтепер маємо вже 170 малюків!
 
Через соціальні мережі журналістка Ліля Буджурова звернулася по допомогу до всіх небайдужих українців із проханням надати посильну допомогу. За словами активістки, російські окупанти блокують банківські карти для перерахування коштів на допомогу дітям, тому народний спосіб «із рук у руки» залишився єдиною надiєю порятунку для знедолених дітлахів.
 
— Вони — просто діти, кримськотатарські діти, їм усім потрібна допомога, про них тепер, окрім переляканих матерів, більше нема кому подбати, — пояснює Ліля Буджурова. — Наш народ робить багато добрих справ. Перед Ораза-байрамом ми змогли зібрати необхідну суму, щоб роздати перед святом по 5 тисяч рублів на кожну дитину. Молю Аллаха: нехай будуть i надалі відкритими наші серця. Я звертаюся до молодіжних активістів: візьміть це на себе. 
 
Стати волонтерами «Бизим балалар» можна, сконтактувавши через соціальну мережу «Фейсбук» або зателефонувавши за номером телефону: +7 (978) 208-56-55.
 
Після окупації Криму Росією на півострові регулярно проводять масові обшуки у незалежних журналістів, активістів кримськотатарського національного руху, членів Меджлісу, а також кримських мусульман, підозрюваних у зв’язках iз міжнародною ісламською політичною організацією «Хізб ут-Тахрір».
 
Представники цієї організації називають своєю місією об’єднання всіх мусульманських країн в ісламському халіфаті, але вони відкидають терористичні методи досягнення своєї мети та заявляють, що піддаються несправедливому переслідуванню у Росії.
 
Верховний суд Росії заборонив «Хізб ут-Тахрір» ще у 2003 році, включивши до списку 15 об’єднань, названих «терористичними». Вiд весни 2014 року ця заборона Москви поширюється й на територію Криму. В Україні діяльність «Хізб ут-Тахрір» є легальною.