«Не стріляти»?.. Одіозні пропозиції наших можновладців щодо окупантів шокують

12.06.2019
«Не стріляти»?.. Одіозні пропозиції наших можновладців щодо окупантів шокують

Війна на сході України з російськими окупантами та їхнiми посіпаками-колаборантами триває шостий рік поспіль.
 
Наші захисники гинуть або ж отримують поранення у боях чи не щодня, забезпечуючи нам мирне життя на вільній від «рускомірців» території України. Тож нещодавні заяви експрезидента Леоніда Кучми про «не стріляти у відповідь» на атаки російського агресора і «торгувати з ОРДЛО» викликали хвилю обурення й критики в українському суспільстві.
 
Адже це — явні кроки до капітуляції й фінансової підтримки тероризму. Дивну ініціативу видав «на гора» представник нашої держави в Тристоронній контактній групі з урегулювання ситуації на сході України спершу на засіданні в Мінську (за дорученням президента Володимира Зеленського), а згодом і на брифінгу в адміністрації президента, — щоправда, давши якісь розмиті пояснення таких пропозицій.
 
На зухвалі заяви пана Кучми не забарилась реакція авторитетних українських діячів. Так, директор Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович прокоментував випади експрезидента, заявивши, що «не стріляють у відповідь ті, кого поставили до стінки». Він нагадав, що днями вшановували 75-ту річницю висадки союзних військ у Нормандії, і наголосив, що «переможці стріляли не тільки у відповідь».
 
Не змовчав і глава ГПУ Юрій Луценко, прокоментувавши пропозицію Кучми зняти економічну блокаду з окупованих територій Донбасу. «Торгівля з підприємствами на окупованих територіях можлива лише у разі їхньої реєстрації та сплати податків в Україні. Як це було до 2017 року», — написав він у соцмережі.
 
За словами Луценка, після того як терористи «націоналізували» українську державну і приватну власність на території ОРДЛО, «ідея зняти економічну блокаду означає легалізацію виплати податків терористичним утворенням і перекладання соціальних та комунальних видатків псевдореспублік на український бюджет. Така торгівля буде криміналом, що підпадає під статтю 258-5 КК про фінансування тероризму», — резюмував глава ГПУ.
 
Голова Верховної Ради Андрій Парубій заявив про неприпустимість заборони стріляти у відповідь на атаки агресора на Донбасі. «Заборона стріляти у відповідь — це не крок до миру, а крок до капітуляції. Ми не допустимо капітуляції України перед Росією», — заявив Парубій.
 
А заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України Георгій Тука висловив думку, що українські військові на Донбасі будуть відповідати на обстріл бойовиків «Л/ДНР» навіть у випадку одержання наказу не стріляти у відповідь.
 
Вочевидь можновладці забули уроки новітньої російсько-української війни, зокрема події 2014 року, коли до полонених українців застосовували тортури, найпоширенішими з яких були побиття, зокрема й з елементами сексуального насильства, імітація страти та інші погрози фізичного насильства.
 
Зокрема, частину українських захисників убили в 2014 році під Іловайськом саме в той момент, коли вони були позбавлені боєздатності, а тих, що вижили, піддавали жорстоким тортурам.
 
Цей факт офіційно встановлений Управлінням Верховного комісара ООН із прав людини в підсумку довготривалого розслідування, за результатами якого було оприлюднено звіт про порушення людських прав і міжнародного гуманітарного права. Наприклад, як з’ясувалося, 29 серпня 2014 року близько 20 військовослужбовців виїхали на вантажівці з одного населеного пункту в інший.
 
Після обстрілу окупантами врятувалися лише 7 бійців, які вивісили білий прапор. Однак окупаційні війська наказали їм скласти зброю і роздягнутися, а незабаром деяких розстріляли в голову і зі спини, незважаючи на те, що вони були hors de combat (позбавлені боєздатності).
 
Зазначається, що тих, хто вижив, передали українській стороні. Саме завдяки їхнім свідченням удалося встановити правду про свавілля окупаційних військ. Крім того, у звіті УВКПЛ сказано про 300 українських військовослужбовців і добровольців, які потрапили в полон і утримувалися в нелюдських умовах. До українців, які не стріляли, застосовували тортури, найпоширенішими з яких були побиття, зокрема й з елементами сексуального насильства, імітація страти та інші погрози фізичного насильства...