Усі обвинувачені у вбивстві активістки Катерини Гандзюк визнали провину

05.06.2019
Усі п’ятеро обвинувачених у замаху на херсонську активістку Катерину Гандзюк визнали свою провину і пішли на угоду зі слідством. Це сталося під час засідання в Покровському райсуді Дніпропетровської області цього понеділка, 3 червня.
 
«Усі п’ятеро обвинувачених на запитання судді Олени Чорної відповіли, що визнають свою провину й підтверджують свою згоду на укладення угоди зі слід­ством. Їхні захисники також зазначили, що угоди відповідають чинному законодавству», — передали із зали суду журналісти «Радіо «Свобода».
 
У слуханні взяли участь двоє прокурорів, потерпілий — батько загиблої Віктор Гандзюк, його представник, обвинувачені в організованому нападі Микита Грабчук, Володимир Васянович, В’ячеслав Вишневський, Віктор Горбунов і Сергій Торбін та четверо їхніх адвокатів, а також адвокати голови Херсонської обласної ради Владислава Мангера.
 
Під час засідання Торбін визнав себе винним за ч.4,5 ст.27, ч.2 ст.28 та ч.2.ст.121 Кримінального кодексу (умисне тяжке тілесне ушкодження, вчинене способом, що має характер особливого мучення, або вчинене групою осіб, а також з метою залякування потерпілого або інших осіб, або вчинене на замовлення, або спричинило смерть потерпілого). Він також погодився на покарання у вигляді 6 років і 6 місяців позбавлення волі згідно зі ст.69 Кримінально-процесуального кодексу України.
 
За даними сторони обвинувачення, підозрюваний в організації нападу на Гандзюк Сергій Торбін на замовлення осіб, імена яких не називалися, схилив інших обвинувачених: Микиту Грабчука, Володимира Васяновича, В’ячеслава Вишневського та Віктора Горбунова — до участі в замаху.
 
Відтак прокуратура просить засудити Торбіна до 6 років і 6 місяців позбавлення волі, Грабчука — до 6 років, Вишневського та Васяновича — до 4 років, Горбунова — до 3 років в’язниці.
 
Після цього суд пішов до нарадчої кімнати для ухвалення вироку. Наступне засідання, на якому буде оголошено вирок, заплановане на четвер, 6 червня.
 
Як повідомляла «УМ», 1 липня 2018 року в  Херсоні біля під’їзду нападник вилив на Катерину Гандзюк кислоту. Вона потрапила до реанімаційного відділення з сильними опіками, а за два місяці померла у лікарні після багатьох операцій.
 
Поліція затримала 5 підозрюваних у нападі на Гандзюк. Це В’ячеслав Вишневський, Віктор Горбунов, Володимир Васянович, Сергій Торбін і Микита Грабчук. У квітні 2019 року стало відомо, що їм змінили підозру з убивства на умисне нанесення тяжких тілесних ушкоджень.
 
Нагадаємо, ще 4 грудня 2018 року правоохоронці оголосили підозру в організації нападу на Гандзюк Олексію Левіну (Москалу), якого пов’язують з місцевою владою. Левіна оголосили в розшук, наразі він переховується у Домінікані.
 
Уже 11 лютого 2019 року голові обласної ради Херсонської області Владиславу Мангеру оголосили підозру в організації вбивства Гандзюк. Однак пізніше прокуратура змінила Мангеру підозру на замовлення побиття.
 
Активісти і журналісти вважають причетними до вбивства активістки ще й голову Херсонської ОДА Андрія Гордє­єва та його заступника Євгена Рищука.