На місцевих виборах у Греції переконливу перемогу права опозиція

05.06.2019
На місцевих виборах у Греції переконливу перемогу права опозиція

Кіріакос Мікотакіс уже бачить себе в прем’єрському кріслі.

Опозиційна права партія «Нова демократія» здобула переконливу перемогу минулої неділі у другому турі місцевих виборів у Греції.
 
 
За поданими в понеділок результатами, «Нова демократія» перемогла в 12 з 13 грецьких регіонів і в більшості міст, включно з двома найбільшими — в Афінах і Салоніках.
 
 
Місцеві спостерігачі наголошують, що результати другого туру підтвердили тенденцію першого туру, а також виборів до Європарламенту. 
 
 
Прем’єр-міністр та лідер правлячої партії СИРІЗА Алексіс Ципрас привітав обраних мерів та губернаторів, а звертаючись до прибічників його партії, наголосив на необхідності «зімкнути шеренги» перед достроковими парламентськими виборами 7 липня.
 
Втім, якщо тенденція упродовж найближчого місяця не зміниться, а це малоймовірно, то СИРІЗА втратить владу.
 
Партія Алексіса Ципраса прийшла до влади під гаслами відмови від старих корумпованих сил та традиційних партій, до яких належить і «Нова демократія», виставляючи себе «новими молодими обличчями». Тепер, імовірно, їм доведеться знову поступитися «старим». 
 
Справу перемоги «старій» опозиції полегшить те, що тепер її представники очолюють регіони. В Афінах переміг 41-річний Костас Бакоянніс, який набрав 65% голосів і переміг кандидата СИРІЗИ. Костас Бакоянніс є сином Дори Бакоянніс, першої жінки-мера Афін та племінником лідера «Нової Демократії» Киріакоса Мікотакіса.
 
В регіоні Аттіка, в якому розташовані Афіни і де мешкають 30% зареєстрованих виборців Греції, губернатор та одна з провідних політиків СИРІЗИ Рена Дуру програла консерватору Гіоргіосу Патулісу, якого підтримали 66% ви­борців.
 
У Салоніках, другому за населенням місті Греції, кандидат СИРІЗИ вибув ще в першому турі. Цікаво, що Афіни й Салоніки впродовж багатьох років були бастіонами правих сил, але СИРІЗА змогла зламати настрої і перемогти в них на виборах 2010 та 2014 років. Тепер відбувся відкат на старі позиції.
 
Лідер «Нової демократії» Киріакос Мікотакіс не приховує задоволення, бо все вказує на перемогу його політичної сили на парламентських виборах 7 липня.