Директор НАБУ Артем Ситник неодноразово частувався і відпочивав за рахунок судимого за розбій Миколи Найденка

05.06.2019
Директор НАБУ Артем Ситник неодноразово частувався і відпочивав за рахунок судимого за розбій Миколи Найденка

Артем Ситник любив відпочивати в мисливському угідді «Поліське-Сарни» за чужий кошт.

У ході розслідування кримінального провадження, відкритого Державним бюро розслідувань (ДБР) проти директора Національного антикорупційного бюро Артема Ситника через незадекларований ним відпочинок у мисливському угідді «Поліське-Сарни», з’ясовується все більше цікавих подробиць щодо його вподобань і смаків.

 

Постійний «клієнт»

Зокрема, пан Ситник зі своєю сім’єю відпочивав у цьому мисливському угідді не перший рік: за період 2017-2019 років Ситник був в угідді на Рівненщині щонайменше п’ять разів. За кожен уїк-енд було заплачено в середньому приблизно 100 тис. гривень, платив за все друг директора НАБУ — Микола Найденко.

Зокрема, за його рахунок на стіл подавали ковбаси, сири, солодощі, елітний алкоголь — коньяк Hennessy, віскі Chivas Regal, горілку Grey Goose. А під час останнього відпочинку гості розбили два квадроцикли марки Bagi BRP 1000, середня ціна за одну одиницю такої техніки — 8,5 тисячі доларів. Тоді як їхній ремонт обійшовся Найденку нібито у 4 тисячі доларів. 

Свою щедрість Найденко пояснював товариськими стосунками з Ситником і розповідав пресі: «Нічого я не винен і не зобов’язаний перед ним. Допомагаю йому лише як товариш. Він належить до таких товаришів, яким відмовити через свої життєві принципи я не можу... Він для мене як гість, а я — приймаюча сторона». 

Утім вражає навіть не стільки те, що керівник антикорупційного органу дозволяв себе так пригощати і розважати на чималі суми, а те, чому саме за нього платив Найденко і ким він є насправді. І йдеться не про те, що наразі він працює у ТОВ «Фінансово-консалтингова компанія Авангард ЛТД» на посаді радника члена Наглядової ради.

«Не хочу бути судимим»

Цікавлять інші нюанси біографії цього персонажа: нещодавно, у квітні 2019 року, Микола Найденко звернувся до суду... про зняття судимості за розбійний напад! Про це повідомляє «Судовий репортер» із посиланням на дані реєстру судових рішень. Як з’ясувалося, Найденко був засуджений ще 26 грудня 2005 року Апеляційним судом Києва. Йому дали 9 років із конфіскацією майна за співучасть у розбійному нападі, який завершився звірячим убивством громадянина Великобританії Кірана Доунза, що проживав у столиці, на вулиці Михайлівській, 24.

За повідомленнями ЗМІ, Найденко працював у цього британця водієм. 10 листопада 2004 року разом із двома співучасниками він увірвався в квартиру свого роботодавця і змусив його відкрити сейф, у якому зберігалися 15 тисяч доларів, а також забрав два мобільні телефони, коштовний годинник, куртку й автомобіль «Ленд Ровер». Після пограбування британця задушили.

Відбувши 6 років за ґратами, Найденко був умовно-достроково звільнений у 2010 році. Щоправда, ще два роки залучався до виправних робіт, а за місцем роботи з нього відраховували в дохід держави 20% заробітку щомісячно.

Тепер же друг Ситника вирішив достроково позбутися і судимості. Зокрема, журналіст-розслідувач Володимир Бойко у своєму Telegram-каналі висловив думку про те, що Найденко хотів зробити це саме за допомогою директора НАБУ, тому нібито був такий щедрий до нього і оплачував відпочинок на Поліссі.

Утім, існує й інша думка про те, що тепер Найденко може отримати бажане абсолютно безкоштовно: мовляв, не дарма ж він у статусі свідка так детально розповів слідчим ДБР, які саме суми витрачав на відпочинок директора НАБУ.

Раніше низка ЗМІ оприлюднила начебто протокол допиту Найденка з приводу новорічного відпочинка в мисливському господарстві «Поліське-Сарни». Є дані, що саме тут були записані розмови, в яких Ситник розповідає своїм знайомим, що у 2016 році розголосив на сайті НАБУ таємницю слід­ства у справі про «чорну бухгалтерію Партії регіонів» щодо виплат Полу Манафорту, щоб знизити рейтинг кандидата в президенти США Дональда Трампа і допомогти іншому кандидату — Гілларі Клінтон.

Нагадаємо, відповідні дані внесені до ЄРДР 14 березня 2019 року за фактом перевищення службових повноважень окремими працівниками НАБУ при здійсненні досудового розслідування. Суд призначив експертизу звукозаписів, щоб з’ясувати, зокрема, чи записаний на них Ситник.