Верховна Рада прийняла за основу закон про сільськогосподарську кооперацію

05.06.2019
Новою редакцією Закону України «Про сільськогосподарську кооперацію» передбачається врегулювати всі ключові питання щодо створення та діяльності сільськогосподарських кооперативів в Україні в єдиному законодавчому акті. 
 
Проект, зокрема, пропонує відмовитися від жорсткого поділу сільськогосподарських кооперативів за типами на виробничі та обслуговуючі, надаючи можливiсть членам (засновникам) сільськогосподарського кооперативу самостійно обирати види діяльності: виробничий, обслуговуючий, переробний чи багатофункціональний, а також форму діяльності — з метою чи без мети одержання прибутку. Відповідно, пропонується перехід до єдиної організаційно-правової форми — сільськогосподарський кооператив.
 
Нова редакція чинного Закону «Про сільськогосподарську кооперацію» зберігає можливість для діючих сільськогосподарських кооперативів, за їх бажанням, продовжувати свою діяльність в умовах та з особливостями, які ідентичні тим, за яких вони були утворені.
 
Законопроектом також передбачено можливість утворення сільськогосподарського кооперативу, який здійснюватиме свою діяльність без мети одержати прибуток (з поширенням на нього обмежень щодо виду діяльності, операцій з нечленами та переходу права власності, які сьогодні існують для сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів). 
 
На відміну від чинного регулювання відповідних відносин, тут запропонували усунути невиправдані обмеження та надати додаткові можливості для розвитку сільськогосподарських кооперативів. Також передбачено можливість утворення і діяльності сільськогосподарських кооперативних об’єднань — так званих кооперативів другого рівня, поширених і популярних по всьому світу.
 
Законопроект акцентує необхідність створення у кожному сільськогосподарському кооперативі фонду розвитку, кошти якого та майно, придбане за цей рахунок, не підлягатимуть розподілу між його членами. Проект Закону зареєстровано за №6527-д.