Чудо однієї ночі: як рейтинг Путіна раптово зріс удвічі

04.06.2019
Чудо однієї ночі: як рейтинг Путіна раптово зріс удвічі

Відомий карикатурист Сергій Йолкін відреагував на соціологічне «диво» малюнком, який опублікувала «Німецька хвиля».

Ще минулого тижня російські ЗМІ повідомили, що підтримка Володимира Путіна населенням Росії впала до 31,7% (про що повідомляла й «УМ»). Це мінімальний показник за останні 13 років. 
 
 
Після публікації таких провальних даних речник Кремля Дмитро Пєсков звернувся з «проханням» до експертів та соціологів iз Всеросійського центру досліджень громадської думки (ВЦІОМ), які проводили опитування, «проаналізувати ситуацію» та «встановити причини» такого падіння рейтингу його шефа.
 
 
Після цього ВЦІОМ, який належить до державних структур, опублікував результати нового опитування, в якому буквально «впродовж однієї ночі» підтримка Путіна зросла до понад 72%. Як же сталося таке диво? 
 
Уся справа в «чаклунах» згаданого Всеросійського центру досліджень громадської думки, які під час попереднього опитування ставили респондентам запитання: «Кому з політиків ви довіряєте найбільше?». І при цьому дозволяли їм самим обирати прізвища політиків.
 
Тож у відповідях з’явились прізвища, зокрема, Ксенії Собчак чи одного з лідерів російської опозиції Олексія Навального. Але після звернення Пєскова ВЦІОМ радикально змінив підхід до формулювання питання, яке звучало вже як «Ви довіряєте чи не довіряєте...».
 
І замість крапок містилися конкретні прізвища обмеженого кола політиків.
 
Їх було всього п’ять: сам Путін, прем’єр-міністр Росії Дмитро Медведєв, популіст і провокатор Володимир Жириновський, лідер КПРФ Геннадій Зюганов та лідер кишенькової прокремлівської партії «Справедлива Росія» Сергій Миронов. Звісно, в компанії Жириновського, Зюганова і Миронова Путін виглядав виграшно. Відтак, таких, що «довіряють» йому виявилося 72,3% опитаних. 
 
На думку незаангажованих соціологів, усе «чудо» полягає у формулюванні питання. Різке зростання рейтингу Володимира Путіна за невеликий інтервал часу між опитуваннями Всеросійського центру дослідження громадської думки «тхне пропагандою та маніпуляцією».
 
Таку думку висловив російській службі «Голосу Америки» директор Аналітичного центру Юрія Левади Лев Гудков. На його думку, повторне опитування поводилося під тиском адміністрації президента Путіна.
 
«Питання було поставлено руба: чи довіряєте ви саме Путіну? Та ще й по телефону, наосліп ... Спробуй вгадай: соціологи дзвонять чи з ФСБ? Тому й не дивно, що це дало такий стрибок (рейтингу)», — сказав Гудков.
 
Глава ВЦІОМ Валерій Федоров, коментуючи результати опитування, спочатку заявив, що причина низького рейтингу Путіна пов’язана з тим, що населення не вірить у поліпшення рівня життя. Однак пізніше він написав, що падає не довіра до президента Росії, а частота згадок Путіна у списку політиків, кому довіряють росіяни. Та навряд чи таке «пояснення» можна вважати переконливим...