Російські археологи вкрали щонайменше мільйон кримських артефактів — МінВОТ

30.05.2019
Понад мільйон кримських артефактів видобули російські археологи лише у період будівництва транспортного переходу через Керченську протоку.
 
Про це  повідомив заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньопереміщених осіб України Юсуф Куркчі.
 
Заступник міністра підкреслив, що для створення «легальних» підстав для проведення розкопок у Криму російська влада встановила «академічні контакти кримських об’єктів iз профільними державними установами культури», в тому числі з державною установою «Ермітаж».
 
Розкопки також було проведено в рамках реалізації інших інфраструктурних проектів: будівництва магістрального газопроводу; будівництва енергомоста та так званої траси «Таврида».
 
«Терміни реалізації археологічних розкопок були обмежені термінами робіт проектів», — цитує уточнення Юсуфа Куркчі агентство «Укрінформ».
 
Посадовець додав, що для збереження об’єктів культурної спадщини на території окупованого Криму необхідний моніторинг спеціальної місії ЮНЕСКО і оперативне реагування щодо всіх фактів порушень з боку Росії.