За підсумками чемпіонату України найгіршою командою став «Арсенал-Київ»

30.05.2019
За підсумками чемпіонату України найгіршою командою став «Арсенал-Київ»

Футболісти «Чорноморця» зберегли шанси для того, аби залишитися у прем’єр-лізі. (Фото з сайта chernomorets.odessa.ua.)

Бажання пограти на найвищому рівні в українському футболі, виграш першої ліги з подальшим підвищенням у класі до елітного дивізіону — це лише половина справи, адже закріпитися серед найкращих колективів країни справа не з простих.
 
 
Хоча при бажанні — усе можливо. Приміром, на четвертий сезон свого перебування у прем’єр-лізі «Олександрія» здобула історичну для клубу «бронзу».
 
 
Водночас кращій команді першої ліги сезону-2017/2018 — столичному «Арсеналу» — не вдалося надовго затриматися серед футбольної еліти країни.
 
Хоч як не намагалися «каноніри» убезпечити себе від швидкого повернення до першої ліги, уникнути на фініші чемпіонату статусу найгіршої команди їм не вдалося. І це при тому, що підопічні Ігоря Леонова мали можливість уникнути прямого вильоту до нижчого за рангом співтовариства.
 
Прийнявши після нового року команду, Леонов зумів підняти «Арсенал-Київ», який після першої частини чемпіонату виглядав слабоконкурентною одиницею, на передостаннє місце в табелі про ранги.
 
Але після яскравого злету, в грі «канонірів» наступив черговий спад, «вирулити» з якого команді не вдалося. Не здобувши в п’яти заключних поєдинках чемпіонату жодної перемоги, підопічні Леонова дозволили  основному конкуренту в боротьбі за виживання — «Чорноморцю» — обійти себе в турнірній таблиці.
 
На думку очільника «Арсеналу», вирішальним у битві за збереження прописки в еліті стала втрата очок під час їхнього останнього побачення з «моряками», котре відбулося в 28-му турі в Києві. «Якби на 92-й хвилині матчу арбітр Копієвський незаслужено не призначив пенальті у наші ворота,  ми б виграли ту гру. І шість очок переваги над конкурентом ми б не розпорошили і грали б у перехідних матчах. А так ми вилетіли», — відзначив Ігор Леонов.
 
Водночас дві нічиї та три поразки в останніх поєдинках чемпіонату — не той результат, який необхідний для збереження елітної прописки. Зрештою, й по ходу сезону «Арсенал-Київ» не виглядав зрілим колективом, готовим надовго прописатися у прем’єр-лізі.
 
Почергові відставки Фабріціо Раванеллі та В’ячеслава Грозного, масштабна «текучка» кадрів, відсутність своєї клубної арени, проблеми з фінансуванням — словом, виліт «канонірів» до першої ліги виглядає цілком закономірною подією.
 
Тим часом «Чорноморець» та «Карпати» візьмуть участь у перехідному «плей-оф». Суперниками «моряків», які, нагадаємо, вдруге поспіль гратимуть аналогічний міні-турнір, буде друга команда першої ліги — «Колос» із Ковалівки, що на Київщині.
 
А «біло-зелені» за місце в еліті позмагаються з «Волинню», котра завершила першість у Д-1 на третьому місці. Відзначимо, що напередодні найбільш відповідальних матчів сезону, пославшись на незадовільний стан здоров’я, «Карпати» залишив іспанський наставник Фабрі Гонсалес. 

ТАБЛО

Чемпіонат України. Прем’єр-ліга. Другий етап. 32-й тур. Матчі другої шістки. «Арсенал-Київ» — «Карпати» — 2:3, «Ворскла» — «Олімпік» — 2:2, «Чорноморець» — «Десна» — 3:0.
Підсумкове становище в другiй шістці: 7. «Ворскла» — 42. 8. «Десна» — 41. 9. «Олімпік» — 34. 10. «Карпати» — 33. 11. «Чорноморець» — 31. 12. «Арсенал-Київ» — 26.