Переможцем Ліги Європи-2018/2019 став лондонський «Челсі»

30.05.2019
Переможцем Ліги Європи-2018/2019 став лондонський «Челсі»

Досвідчений Петер Чех у протистоянні зі своїми колишніми одноклубниками не зміг убезпечити «Арсенал» від розгрому у фіналі ЛЄ. (Фото з сайта uefa.com)

Попри те, що київське «Динамо» залишило Лігу Європи-2018/2019 іще на стадії 1/8 фіналу, інтерес до цього турніру в столичному клубі зберігався до останнього, адже від його підсумкового результату залежали імена потенційних суперників «біло-синіх» у кваліфікації наступного розіграшу Ліги чемпіонів.
 
 
Загалом, підсумок фінального протистояння між лондонськими «Челсі» та «Арсеналом» мав визначити місце на старті нового сезону ЛЧ потужного французького «Ліона», котрий, нагадаємо, завадив донецькому «Шахтарю» пробитися з групи до «плей-оф» поточної Суперліги.
 
 
Зрештою, вийшло так, що невдача «канонірів» у бакинському фіналі ЛЄ-2019 відкрила дорогу «Ліону» до групового раунду ЛЧ i позбавила київське «Динамо» необхідності думати про ймовірність зустрічі у кваліфікації наступної Суперліги з представником не останнього в Європі чемпіонату Франції. Ну а «Арсенал», котрий завершив національний чемпіонат на п’ятому місці (поза «лігочемпіонською» зоною), втратив нагоду разом iз тріумфом у Лізі Європи здобути  як бонус пряму перепустку до еліт-раунду майбутньої ЛЧ.
 
Сама ж гра за престижний трофей на стадіоні «Олімпійський» у Баку пройшла, як кажуть, в одні ворота, хоча після невиразного першого тайму рахунок на табло був нічийним та «сухим». Проте швидкий гол на початку другої половини матчу, забитий французом Олів’є Жиру, кардинальним чином змінив перебіг двобою, котрий, у підсумку, завершився розгромною перемогою «Челсі» — 4:1.
 
«У перерві я попросив гравців грати сміливіше, незважаючи на ризик програти. І ми показала хороший футбол проти небезпечної команди, котра вміло грає на контратаках», — резюмував італійський наставник «аристократів» Мауріціо Саррі.
 
Примітно, що до тріумфу в Баку в колекції 60-річного італійського наставника не було жодного трофею. Водночас один iз його підопічних — 31-річний іспанець Педро — став першим в історії футболістом, який перемагав у всіх головних міжнародних турнірах — чемпіонаті світу, Європи, Лізі чемпіонів, Лізі Європи, Суперкубку УЄФА та клубному чемпіонаті світу.
 
А однією з головних фішок команди-переможниці фіналу ЛЄ-2019 стала повна відсутність у її «основі» англійських футболістів. При цьому «Арсенал» програв свій п’ятий поспіль єврокубковий фінал.
 
«Ми знали, що буде складно. Ми старалися, ми працювали, але зараз «Челсі» (третя команда за підсумками АПЛ) краще за нас», — наголосив після гри іспанський наставник «канонірів» Унаї Емері.
 
Був час, коли, працюючи з «Севільєю», Емері три сезони поспіль тріумфував у другому за силою турнірі Європи. Однак продовжити свою успішну єврокубкову серію з «Арсеналом» іспанському «коучу» не вдалося. Не виключено, що «канонірів» вибила з колії неординарна ситуація, що виникла навколо їхнього вірменського півзахисника, екс-футболіста «Шахтаря» Генріха Мхітаряна, котрий напередодні фіналу заявив про свою категоричну відмову з міркувань безпеки (через існуючий конфлікт між Вірменією та Азербай­джаном щодо Нагірного Карабаху) їхати до Баку.
 
І хоча офіційна влада Азербайджану гарантувала Мхітаряну безпеку під час його перебування в країні, з командою на фінал Генріх так і не приїхав. При цьому впродовж усього періоду підготовки «канонірів» до вирішального поєдинку в їхньому таборі тільки й обговорювали організаційно-політичну складову бакинського матчу, паралельно критикуючи УЄФА за невдалий ви­бір столиці для фінального двобою.