Концерн забезпечення і махінацій: чи може нова влада повністю ліквідувати Укроборонпром

29.05.2019
Проблеми корупції не нові для нашої держави, й нечисті на руку чиновники частенько незаконно збагачуються за державний кошт.
 
Тож і не дивно, що такий «монстр», як державний концерн «Укроборонпром», потрапив у фінансові скандали, через які вже кілька місяців тривають дискусії щодо його майбутнього.
 
А варіантів пропонується декілька, зокрема і досить радикальний — повна ліквідація концерну. За будь-якого розвитку подій хотілося б, щоб на мільйонні оборудки, які були викриті у розслідуванні журналістів, та сотні кримінальних справ у Генпрокуратурі закрити очі не вдалося. 
 
Нагадаємо, що Укроборонпром — це об’єднання багатопрофільних підприємств різних галузей оборонної промисловості України.
 
До складу концерну входять наукові установи та 9 підприємств, які здійснюють господарську діяльність у сфері розроблення, виготовлення, реалізації, ремонту, модернізації та утилізації озброєння, військової і спеціальної техніки та боєприпасів, а також беруть участь у військово-технічному співробітництві з іноземними державами. Концерн підпорядковується Міністерству оборони. 
 
Ще 24 квітня група нардепів подала у Верховну Раду проект закону (№10248), де передбачено можливість ліквідації ДК «Укроборонпром».
 
Серед ініціаторів законопроекту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо запровадження принципів прозорості та публічності у сфері формування та реалізації державної військово-промислової політики»: Сергій Пашинський, Іван Вінник, Тетяна Чорновол, Вадим Кривенко, Андрій Левус, Андрій Тетерук та Юрій Береза.
 
Законопроектом запропоновано внести зміни до Закону «Про особливості управління об’єктами держвласності в оборонно-промисловому комплексі» в частині ліквідації ДК «Укроборонпром» та підпорядкування підприємств-учасників концерну центральному органу виконавчої влади. 
У свою чергу, в уряді два тижні тому зажадали міжнародного аудиту.
 
«Ми ухвалили рішення про те, щоб зобов’язати «Укроборонпром» упродовж десяти днів завершити всі переговорні процедури з аудиторськими компаніями, визначити переможця та розпочати публічний фінансовий аудит компанії», — заявив прем’єр-міністр України Володимир Гройсман. 
 
Як зазначила керівник Незалежного антикорупційного комітету з питань оборони Олена Трегуб, «міжнародний аудит стосується не тільки фінансів. Він також мав проаналізувати всю систему, як працює Укроборонпром, але перевірку досі не зробили, хоча вже минуло два роки. Спочатку не могли знайти аудиторів, потім не могли нормально технічне завдання виписати, а наприкінці сказали, що немає грошей».
 
Розділилися думки щодо долі концерну у воєнного експерта Олександра Поліщука та радника президента України й екс-міністра економіки Айвараса Абромавичуса. Перший вважає, що «якщо ми зберігаємо Укроборонпром як державний концерн і бачимо перспективи щодо його подальшого розвитку, тоді, можливо, питання аудиту потрібне.
 
Але на сьогодні я не бачу необхідності в збереженні самої структури Укроборонпрому як структури, котра буде здійснювати управління оборонною промисловістю, що існує в Україні».
 
А ось Абрамовичус стверджує, що треба зупинити будь-які дискусії на даному етапі щодо ліквідації. Він каже: «Я вважаю, що ті, які пропонують це зробити, якраз хочуть сховати кінці у воду і не провести міжнародний аудит».
 
За результатами останнього аудиту, опублікованими рік тому, майже половина підприємств Укроборонпрому — неефективні. Як нещодавно заявили в РНБО, на керівництво Укроборонпрому очікує перевірка на поліграфі, це стосується і керівників підприємств, які входять до його складу.