У Євросоюзі в обіг вводять нові банкноти 100 і 200 євро

29.05.2019
У Євросоюзі в обіг вводять нові банкноти 100 і 200 євро

Оновлена «соточка».

Від сьогодні, 28 травня, у всіх країнах єврозони вводяться в обіг нові банкноти номіналами 100 та 200 євро.
 
 
Від старих банкнот вони відрізняються розміром. Змінилась, зокрема, ширина купюр — вона буде такою ж, що і в банкноти номіналом 50 євро.
 
 
Таким чином банкомати зможуть скоріше їх обробляти і вони будуть легше розміщатися в гаманцях громадян, зазначається в офіційному повідомленні Європейського центробанку. 
 
Довжина банкнот залишилась попередньою. Не змінився і колір: купюра номіналом у 100 євро залишилась зеленуватою, а в 200 євро — жовтувато-коричневою. Нові гроші також мають додаткові елементи захисту. Окрім захисних знаків, які видимі оку, нові банкноти містять і спеціальні, які може зчитувати лише машина. 
 
Праворуч розміщені великий символ євро, архітектурний мотив, на голограмі міститься зображення героїні давньо­грецьких міфів Європи — доньки фінікійського царя Агенора, від імені якої походять і назва нашого континенту, і назва єдиної європейської валюти. 
 
Випуск нових банкнот номіналів 100 і 200 євро завершує оновлення другої серії європейської валюти. Нові купюри номіналами 5, 10, 20 та 50 євро запроваджені в обіг раніше. Остання — 4 квітня 2017 року. 
 
Старі банкноти будуть також використовуватися до їх природного зносу та вилучення з обігу. Оновлена банкнота в 500 євро випускатися не буде, оскільки наприкінці минулого року і стару версію припинили випускати в обіг. Вилучення номіналу зроблено з метою ускладнити фінансування тероризму, нелегальної трудової діяльності та кримінальних оборудок.